Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a depus o iniţiativă legislativă prin care preşedintele, Consiliul Suprem de Apărare a Țării CSAT şi ministrul Justiţiei nu mai au atribuţii în propunerea sau numirea procurorilor şi judecătorilor şefi.
Senatul este prima Cameră sesizată, proiectul urmând să fie dezbătut de reprezentanţii tuturor partidelor, apoi trimis la Camera Deputaţilor.
Conform proiectului, şefii DNA, DIICOT şi ai Parchetului ar urma să fie numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar preşedintele şi vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casație și Justiție ar urmă să fie numiţi de ÎCCJ. Practic, susţine Tăriceanu, se scoate „factorul politic decident din acest mecanism.”
Cred că este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituții, să întărească sentimentul, percepția și realitatea de totală independență a Justiției. Scoaterea de sub orice incidență a decidenților politici în privința acestor numiri, în așa fel încât progresele de până acum să fie întărite și anumite slăbiciuni care se constată în prezent să fie îndepărtate.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului
În prezent, legea spune că președintele, vicepreședintele și președinții de secții ai ÎCCJ sunt „numiți de către președintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii”, iar numirile procurorilor şefi sunt făcute de către şeful statului, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM.
M. Nedelcu