Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost audiat, marți, în Comisia parlamentară care investighează dacă SPP s-a implicat în activitatea unor partide politice. Tăriceanu a declarat, în fața membrilor Comisiei, că nu a avut din partea Serviciului de Protecţie și Pază „nicio semnalizare” atunci când a fost supravegheat audio, video şi ambiental.
„În ce mă priveşte, am suspendat raporturile cu SPP. Nu beneficiez de protecţie SPP, dar o lungă periodă de vreme, în care am fost succesiv vicepremier şi ministru, apoi premier, ulterior, mai aproape de zilele noastre, în calitate de președinte al Senatului am avut o relaţie cu SPP. Aceasta relaţie pe care am desfăşurat-o s-a derulat strict în limitele legale. Personal nu am constatat o depăşire a acestor atribuţii în ceea ce mă priveşte. Bazându-mă pe informaţiile apărute în spaţiul public şi semnele de întrebare care s-au ridicat cu privire la anumite activităţi desfăşurate de directorul SPP, am hotărât cu ceva timp în urmă să suspend folosirea servicilor asigurate de SPP”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
El a precizat că a fost supravegheat „sub toate formele” din 2008 până în 2016.
„Am primit, în urmă cu ceva timp, o informare de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ în care am fost înştiinţat de o serie de interceptări care s-au facut în ceea ce priveşte persoana mea. Am un dosar în care am fost acuzat de mărturie mincinoasă şi am fost achitat în primă instanţă la ÎCCJ si el se bazează pe ascultări telefonice care au început în 2008 şi a continuat până în 2016. Aceasta supraveghere care s-a desfăşurat pe toate palierele a fost încuviinţată a se realiza sub toate formele – audio, video, ambiental, urmărire în afara domiciului. Având în vedere această practică am deschis acţiuni la ÎCCJ privind nelegalitatea mijloacelor de urmărire la care am făcut referire, pentru că se folosesc în cazuri cu totul şi cu totul speciale, motivate de terorism, atentat la siguranţa naţională, ceea ce nu era cazul. Această acţiune a fost respinsă, ÎCCJ a considerat că existau motive legale pentru ca judecătorul care a dat încuviințarea acestor ascultări să procedeze ca atare”, a arătat preşedintele Senatului.
Tăriceanu a menţionat, în acest context, că SPP nu i-a „semnalizat” niciodată că este interceptat.
„Se pune problema unei coliziuni între aceste activităţi de supraveghere realizate de procuratură probabil prin SRI şi atributiile SPP. Nu am avut din partea SPP nicio semnalizare care să îmi indice că sunt obiectul unei astfel de supravegheri. Acest lucru poate să presupună mai multe variante. Una este că erau atât de discrete încât reuşeau, precum musca, să nu fie văzuţi nici de SPP. Intrau, poate, pe burlan, şi pe burlan nu era asigurată niciun fel de pază, ca în filme”, a afirmat, ironic, Tăriceanu.
Audierea lui Tăriceanu vine în contextul în care fostul director SPP, Dumitru Iliescu, a declarat pe 2 octombrie, la audierea sa în comisia parlamentară pentru verificarea posibilei implicări a SPP în activitatea unor partide politice, că serviciul de pază şi protecţie ar fi trebuit să ştie despre cei şapte ani în care Călin Popescu Tăriceanu a fost supravegheat pe mandat de siguranţă naţională şi că SPP ar fi trebuit să ia „măsuri de contracarare”.
Audiat și el cu o săptămână în urmă, vicepremierul Paul Stănescu a relatat, în fața aceleiași comisii, că șeful SPP, Lucian Pahonțu, i-ar fi oferit protecție, în cazul în care Liviu Dragnea ar fi fost debarcat de conducerea PSD, iar el ar fi acceptat să preia șefia partidului.
R.D.