Președintele Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a demisionat, marți, din funcție.
Viorel Barbu a comunicat decizia membrilor consiliului și ministrului educației, încă de luni seară, după votul din Senat la Legea Educației, motivul demisiei. El a explicat că, în urma amendamentelor adoptate, luni, de senatori la această lege, CNATDCU va avea „un rol decorativ”, fiindu-i retrase toate prerogativele. „Consiliul a ajuns conform noii legi un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal nu sunt dispus să pierd vremea”, a explicat Barbu.
Cu 90 de voturi pentru 6 abțineri și 12 împotrivă, senatorii au respins cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis. „Reanalizând legea în raport cu obiecţiile prezentate în cererea de reexaminare, membrii comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial şi respingerea cererii de reexaminare”, se arată în raportul Comisiei de Educație din Senat.
Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni seara, un mesaj pe Facebook, în care critică dur votul Senatului în ceea ce privește deciziile legate de plagiate. „În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi a Senatului riscă să afecteze verificarea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puțin suspectă graba cu care s-a acționat pentru modificarea Legii educației, fără o discuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integritate şi performanţă”, a scris președintele Klaus Iohannis.
În cererea de reexaminare, preşedintele susţine că, deşi aparent se simplifică procedura, în fapt, „se elimină garanţiile instituţionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerinţelor procedurale şi de calitate prevăzute în programul de cercetare ştiinţifică”.
Şeful statului mai susţine că legea transmisă la promulgare modifică organizarea şcolilor doctorale (care se organizează prin hotărârea senatului universitar/ prezidiului Academiei Române), dar şi procedura obţinerii titlului de doctor.
Iohannis explică faptul că, potrivit dispoziţiilor în vigoare din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, obţinerea titlului de doctor presupune parcurgerea mai multor etape: susţinerea tezei în şedinţă publică în faţa comisiei de doctorat; evaluarea şi deliberarea comisiei de doctorat asupra calificativului pe care urmează să îl atribuie tezei de doctorat; propunerea de către comisie a acordării titlului de doctor; înaintarea propunerii comisiei de doctorat către CNATDCU spre validare; propunerea CNATDCU adresată ministrul Educaţiei de acordare a titlului de doctor şi acordarea titlului de către ministru prin ordin. „În urma modificărilor din legea transmisă la promulgare, comisia de doctorat va propune senatului universitar al IOSUD acordarea titlului de doctor, senatul va acorda acest titlu prin hotărâre, iar rectorul va elibera diploma. (…) Astfel, se ajunge în situaţia în care structura administrativă care a stabilit cerinţele de elaborare a tezei de doctorat, procedurile şi standardele de calitate şi etică profesională pentru tezele de doctorat şi care a acordat calitatea de conducător de doctorat prin atestate de abilitare este aceeaşi care acordă şi titlul de doctor”, susţine şeful statului potrivit cererii de reexaminare.
Valeriu Motoc