Președintele Consiliului Județean (CJ) Ilfov, Hubert Thuma, îl acuză de ipocrizie pe secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, după ce acesta din urmă a blocat un proiect important, avizat de ANSVSA, care ar fi permis consiliilor județene să deruleze campanii de sterilizare a animalelor de companie, modificare legislativă cerută încă de anul trecut de CJ Ilfov. După ce a promis o ordonanță de guvern în acest sens, care ar fi rezolvat rapid problema extrem de gravă a animalelor abandonate cu care se confruntă regiunea București – Ilfov, Neacșu s-a răzgândit și a transmis proiectul în Parlament, sub forma unui proiect de lege, tergiversând astfel adoptarea unei soluții.
„Ipocrizia secretarului general al Guvernului, Marian Neacşu. Eu şi echipa mea de la Consiliul Judeţean Ilfov am cerut, printr-o adresă oficială, modificarea legislaţiei (OUG 155/2001), astfel încât şi consiliile judeţene, nu doar primăriile, să poată organiza campanii de sterilizări gratuite pentru animalele de rasă comună cu deţinător. ANSVSA ne-a sprijinit demersul, iar modificarea urma să se facă prin ordonanţă de urgenţă, aprobată în şedinţă de guvern. Chiar secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a fost de acord cu acest lucru şi a avizat proiectul de ordonanţă de urgenţă. Apoi, însă, s-a răzgândit şi a trimis modificarea în Parlament sub formă de proiect de lege”, a arătat Hubert Thuma, într-o postare pe contul său de Facebook.
Preşedintele CJ Ilfov explică: „Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare imediat ce se publică în Monitorul Oficial şi, chiar dacă merge în Parlament pentru aprobare, îşi produce efecte, în timp ce poiectul de lege, deşi este dezbătut în procedură de urgenţă, trebuie să urmeze toate procedurile parlamentare şi durează mult până devine lege şi intră în vigoare.”
„Ce nu înţelege domnul Neacşu e că nu vorbim aici despre o lege pentru căţei. Atât noi, cât şi reprezentanţii ANSVSA, am explicat în repetate rânduri de ce este urgentă această modificare legislativă. În 2022, România are drumurile pline de animale aruncate. Asta înseamnă suferinţă atât pentru animale, cât şi pentru noi, oamenii. Înfometaţi şi speriaţi, câinii de pe străzi pot deveni agresivi, deci pot reprezenta un pericol pentru comunitate. Animalele moarte pe marginea drumurilor înseamnă traume psihice pentru copiii noştri. Economic vorbind, e mai ieftin, pe termen lung, pentru autorităţile locale să rezolve problema animalelor de pe străzi prin sterilizare, nu prin eutanasiere. ONG-urile din domeniul protecţiei animalelor fac eforturi inimaginabile să organizeze campanii de sterilizări gratuite şi să facă din România o ţară civilizată”, argumentează președintele CJ Ilfov.
În ultimele două luni, CJ Ilfov, prin Biroul Protecţia Animalelor, a organizat, în colaborare cu un ONG, mai multe campanii de sterilizări gratuite în localități din județul Ilfov.
„Au fost zile în care medicii veterinari nu au apucat să mănânce. Atât de multe animale au operat. Chiar şi 70 pe zi. Campaniile s-au făcut pe banii ONG-ului respectiv, evident. Noi, CJ Ilfov, nu putem face campanii de sterilizări gratuite, cu toate că avem buget, fiindcă domnul Neacşu nu vrea să pună umărul la binele comunităţii. Pentru el, e mai important capitalul politic. Iar dacă nu a făcut asta pentru capital politic, e cu atât mai grav. A făcut-o gratuit, împotriva unor oameni care vor cu adevărat să schimbe ceva în bine”, a conchis Hubert Thuma.
Raluca Dan