Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a fost hărțuit și amenințat de un grup de activiști #rezist, printre care obișnuiții Cristian Dide și Marian Ceaușescu.
Valer Dorneanu a fost luat cu asalt, sâmbătă seara, de către un grup de protestatari #rezist, care l-au urmărit până când acesta a ajuns acasă. Într-un clip postat pe Facebook, se observă cum președintele CCR a fost apostrofat de mai mulți protestatri, printre care Cristian Dide şi Marian Ceauşescu „Aveţi un rol formidabil în ţara asta. De ce nu vreţi să ţineţi cu poporul, domnule? Aţi devenit antecamera PSD, stimate domn. Nu este frumos”, i-a reproșat unul dintre protestatari lui Valer Dorneanu.
Unul dintre protestatari a încercat chiar să intre în scara imobilului în care locuiește judecătorul constituțional.
Valer Dorneanu a precizat că nu are de gând să depună plângere penală. Potrivit Codului penal, urmărirea penală pentru infracțiunea de hărțuire este începută la plângerea prealabilă a victimei. Cu toate acestea, faptele pot fi încadrate și la infracțiunea de ultraj, prevpzută tot de Codul Penal: „(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.
Legea 202/2002, astfel cum a fost modificată anul acesta, prevede amendă de la 3.000 la 10.000 de lei pentru hărțuirea psihologică – „orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic și implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenționate și care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane”. Sancțiunea poate fi constatată din oficiu de autoritățile competente, inclusiv de Poliția Locală.
Andrei Tudor