2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:56
No menu items!

Presa internațională îl acuză pe Klaus Iohannis de căderea guvernului Cîțu și instabilitatea politică

spot_img

România se afundă în instabilitate, în contextul demiterii Guvernului Florin Cîţu şi al crizei sanitare şi sociale, se arată într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, în care se comentează că opinia publică pare să îl considere responsabil pe preşedintele Klaus Iohannis. Și Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), unul dintre cele mai mari cotidiene din Germania îl acuză pe președintele Iohannis de criza politică din țara noastră.

„Cert este că picarea guvernului este, de asemenea, o înfrângere politică pentru președintele României Klaus Johannis, proaspăt decorat cu Premiul «Carol cel Mare» la Aachen”, scrie corespondentul FAZ pentru sud-estul Europei, Michael Martens.

În același articol se stipulează faptul că președintele ar fi trebuit să fie nepartizan, dar a ales să îi facă lui Florin Cîțu campanie masivă pentru alegerea ca președinte al PNL.

„Părți mari din clasa de mijloc românească, care și-a pus speranțele în președinte și în partidul care l-a susținut acum aproximativ doi ani, și-au pierdut în mod clar respectul în ultimele luni. Pare puțin probabil ca Iohannis să reușească să-l aducă pe apropiatul său Cîțu înapoi în funcția de șef de guvern”, mai scrie cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Le Figaro notează că Florin Cîțu a fost „aruncat din fotoliul de șef al Guvernului de la București” cu un scor istoric al unei moțiuni de cenzură.

„Impetuosul prim-ministru român a fost aruncat brusc din fotoliul de şef al Guvernului al unei ţări care se afundă în criză. De mai mult de o lună, scena politică românească era afectată de dispute fără sfârşit între liberali şi politicienii de centru, care împărţeau puterea executivă de la sfârşitul anului 2020. Marţi, impetuosul prim-ministru român Florin Cîţu (49 de ani) a fost aruncat brusc din fotoliul de şef al Guvernului, după un vot asupra unei moţiuni de cenzură, ceea ce aruncă ţara în instabilitate, în contextul în care era deja afectată de o dublă criză, sanitară şi socială, legată de preţurile la energie”, se mai arată în analiza Le Figaro.

E. Stan