Scriitoarea canadiană Alice Munro este laureata Premiului Nobel pentru Literatură 2013, a anunţat, joi, la Stockholm, Academia regală suedeză.
Peter Englund, secretarul permanent al Academiei regale suedeze, a numit-o „maestrul prozei scurte contemporane”, un gen literar rareori distins cu premiul Nobel. Printre cărțile ei se numără „Dearlife” și „Dansul umbrelor vesele”.
Toată lumea se întreba anul trecut, când a apărut volumul de povestiri “Dear Life”, dacă acesta va fi ultimul semnat de scriitoarea canadiană Alice Munro. Iată că acum, însăși castigatoarea premiului Nobel pentru literatura din acest an – autoarea mai multor volume de proză scurtă considerate “perfecte” și premiate, în 2009, cu premiul internațional “Man Booker” – a dat de înțeles că nu va mai scrie o altă carte. Autoarea, în vârstă de 81 de ani, a declarat de curând, într-un interviu acordat postului național tv din Canada, că premiul literar canadian “Trillium” pe care l-a primit de curând pentru volumul “Dear Life” este “unul puțin mai special pentru că probabil nu voi mai scrie de aici înainte”, o citează guardian.co.uk.
Un număr de 195 de scriitori au fost nominalizaţi, dintre care 48 pentru prima dată, a anunţat Fundaţia Nobel. În mai, aceeaşi instituţie a anunţat că lista candidaţilor a fost redusă la cinci nume.
Premiul Nobel pentru Literatură este acordat anual unui autor din orice ţară care, cu cuvintele lui Alfred Nobel, a produs „cea mai remarcabilă lucrare într-o tendinţă idealistică”.
„Opera” în acest caz se referă în general la opera autorului ca un tot, nu la o lucrare individuală, deşi lucrările individuale sunt uneori citate în decernări.
Premiul Nobel pentru Literatură este acordat în fiecare an, din 1901, excepţie făcând anii 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, şi 1943, iar până anul acesta au fost primite 105 premii.
12 de femei au câştigat până în prezent Premiul Nobel pentru literatură, trei dintre acestea în deceniul anterior (ElfriedeJelinek – 2004, Doris Lessing – 2007 şi Herta Muller – 2009).
În 2012, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitorului chinez Mo Yan.
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.
C.A.