-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:01
No menu items!

Premiile BAFTA: „Boyhood”, cel mai bun film şi cel mai bun regizor

spot_img

Comedia „The Grand Budapest Hotel” a câştigat cinci distincţii

boyhood bafta 

Filmul “Boyhood” (12 ani de copilărie) a fost recompensat cu trei premii BAFTA, pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor şi cea mai bună actriţă în rol principal, în cadrul celei de-a 68-a ediții a premiilor BAFTA ale Academiei britanice de film, desfășurată duminică seara la Royal Opera House din Londra, relatează AFP.

Drama „12 ani de copilărie” a câştigat premiile BAFTA 2015 la categoriile cel mai bun film, cel mai bun regizor (Richard Linklater) şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Patricia Arquette), în timp ce comedia „The Grand Budapest Hotel” a câştigat cinci distincţii, dar a pierdut la principalele categorii.

Experiență unică în cinematografia de ficțiune, “Boyhood” a fost realizat în 39 de zile într-o perioadă de 12 ani. Mare favorit la Oscaruri, filmul urmărește cu o simplitate și o naturalețe șocante mai mult de un deceniu din viața unei familii americane, cu accente universale.

“The Grand Budapest Hotel” (Hotel Grand Budapest), un film burlesc al regizorului american Wes Anderson, are un palmares de cinci premii, cel mai important fiind cel la categoria “Cel mai bun scenario”, la care se adaugă “Cea mai bună muzică”, “Cea mai bună scenografie”, “Cele mai bune costume” și “Cel mai bun machiaj și hairstyle”.

Filmul „The Theory of Everything”, o biografie a fizicianului Stephen Hawking, a obţinut trei premii BAFTA , inclusiv la categoria cel mai bun actor în rol principal (Eddie Redmayne).

Astrofizicianul, care a fost prezent la ceremonie, ca și fosta sa soție, a fost salutat cu ovații de publicul în picioare, atunci când a urcat pe scenă pentru a înmâna regizorului filmului științifico-fantastic “Interstellar”, Christopher Nolan, premiul pentru “Cele mai bune efecte vizuale”.

“Whiplash”, filmul de debut al lui Damien Chazelle despre relația tiranică a unui profesor de baterie și percuție (J.K. Simmons) cu elevul său (Miles Teller), descoperit la Festivalul de film Sundance, pleacă, de asemenea, de la Londra cu trei premii BAFTA, la categoriile “Cel mai bun actor în rol secundar” (J.K. Simmons), “Cel mai bun montaj” și “Cel mai bun sunet”.

Pelicula „The Imitation Game” nu a obţinut niciun premiu, deşi a fost nominalizată la nouă categorii, iar filmul “Birdman” (Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței), al regizorului mexican Alejandro Gonzalez Inarritu a obţinut un singur trofeu din zece nominalizări, respectiv pentru “Cea mai bună imagine”,

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal a revenit lui Julianne Moore, pentru interpretarea unei profesoare de lingvistică suferind de Alzheimer în filmul „Still Alice”.

Richard Linklater a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru realizarea filmului „12 ani de copilărie/ Boyhood”, filmat de-a lungul a 12 ani cu aceeaşi distribuţie.

Actorul Eddie Redmayne a câştigat premiul la categoria cel mai bun actor în rol principal, pentru interpretarea lui Stephen Hawking în „The Theory of Everything”, celebrul fizician paralizat din cauza unei boli neurodegenerative.

Dintre tinerii artiști, premiul Bafta pentru “Cea mai bună vedetă în ascensiune” a fost atribuit lui Jack O’Connell pentru rolul lui Louis Zamperini, un locotenent în US Air Force în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în filmul “Unbroken” (De neînvins), regizat de Angelina Jolie.

„Citizenfour”, povestea fostului analist al Agenției Naționale pentru Securitate a SUA Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea sistemului de supraveghere al guvernului american, regizată de Laura Poitras, a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar.

Filmul „Marea aventură Lego/ The Lego Movie” a câştigat trofeul la categoria cel mai bun film de animaţie, iar pelicula poloneză „Ida” a obținut trofeul la categoria ‘Cel mai bun film străin’ (altă limbă decât engleza).

„Boogaloo and Graham”, povestea a doi băieţi din Belfast a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj britanic, iar „The Bigger Picture” a câştigat la categoria cel mai bun scurtmetraj de animaţie britanic.

Premiul de onoare BAFTA a fost acordat regizorului britanic Mike Leigh, care s-a evidențiat în acest an cu filmul “Mr Turner”, un biopic despre pictorul britanic de geniu specializat în peisaje și scene marine.

British Academy of Film and Television Arts (Academia britanică de film, televiziune și arte, BAFTA) răsplătește cea mai bună producție, de orice naționalitate, dintre cele difuzate pe ecranele cinematografelor britanice în anul precedent.

Olimpia Diaconiuc