-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:37
No menu items!

Premieră bancară în România: O companie farmaceutică ia credit în contul creanțelor deținute la CNAS

spot_img

Premieră bancară în România: O companie farmaceutică ia credit în contul creanțelor deținute la CNAS

Compania Sensiblu, parte a grupului farmaceutic A&D Pharma, a obținut o facilitate de 100 de milioane de euro echivalent lei, pentru încasarea în avans a creanțelor deținute de aceasta la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Casele Județene de Asigurări de Sănătate din România. Creditul este, de fapt, prima facilitate de factoring de tip club din România și a fost acordat de BCR și UniCredit Țiriac Bank.

Facilitatea de factoring de tip club este importantă pentru Sensiblu din perspectiva diversificării surselor de finanţare şi a optimizării structurii de finanţare clasice, folosite până în prezent. ”Caracteristica de bază a acestei soluţii de finanţare este lichidizarea directă a activelor deţinute – soluţie mult mai potrivită pentru finanţarea unei companii din industria farmaceutică”, se arată într-un comunicat al UniCredit.

În paralel cu facilitatea de tip factoring, grupul A&D Pharma a încheiat o tranzacţie de refinanţare cu majorare a sumei prin intermediul unei sindicalizări de tip club, în sumă de până la 190 de milioane de euro.

”Aceasta are drept obiect refinanţarea nevoilor generale de susţinere a activităţii de bază, precum şi pe cele de dezvoltare ale grupului şi este cea mai importantă tranzacţie de acest tip realizată pe piaţa farmaceutică românească în anul 2013”, se mai arată în document.

BCR, BRD – Groupe Societe Generale şi UniCredit Ţiriac Bank au participat în mod egal la finanţare, având rolul de Aranjori Principali Mandatați, cu UniCredit Ţiriac Bank în calitate de agent de garanţie şi UniCredit Bank AG – London Branch în calitate de agent de facilitate. BCR a îndeplinit rolul de coordonator al tranzacţiei de refinanţare.

Operațiunea de factoring presupune vânzarea creanțelor unei societăți, la un preț redus, către un factor care își asumă apoi riscul de credit al debitorilor cedați. În cazul Sensiblu, compania a cedat celor două bănci creanțele deținute în relație cu CNAS, urmând ca instituțiile de credit să le recupereze la o dată ulterioară.

Cosmina Croitoru