Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că România poate atinge independenţa energetică în cinci ani. Potrivit lui Ciucă, pe 20 decembrie vor fi prezentate proiecte pentru dezvoltarea capacităţilor de extracţie şi depozitare la nivel naţional. Prim-ministrul s-a aflat, marţi, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, la prezentarea proiectului şi recepţia Staţiei de Uscare Gaze Naturale – Grup 145, Bilciureşti, care contribuie la creşterea capacităţii de extracţie în cadrul depozitului Bilciureşti, din judeţul Dâmboviţa.
Cu această ocazie, premierul a declarat că asigurarea capacităţilor energetice reprezintă o prioritate pentru Guvern.
„Tot ceea ce ţine de sistemul energetic şi de asigurarea capacităţilor energetice reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. Nevoia de a găsi soluţii pe termen mediu şi lung, de asemenea, se află în primele trei priorităţi ale Guvernului şi pentru că la început spuneam că am văzut că există potenţial, am avut o discuţie cu domnul ministru al Energiei, cu domnii directori ai Romgaz şi Depogaz şi am decis ca, pe data de 20 decembrie, la şedinţa de Guvern, dumnealor să vină şi să prezinte proiectele agreate în comun pentru dezvoltarea capacităţilor de extracţie şi depozitare la nivel naţional„, a spus Nicolae Ciucă.
Potrivit prim-ministrului, „este cât se poate de clar că avem nevoie de efortul comun şi de o aliniere a proiectelor şi programelor astfel încât să ne atingem acest obiectiv”.
„Ceea ce doresc să subliniez este faptul că există speranţă să putem să ne folosim capitalul românesc, să putem să folosim capacităţile româneşti pentru a putea să ne atingem acest obiectiv de realizare a independenţei energetice într-un orizont de timp care, am înţeles de la domnul ministru al Energiei, că poate să nu depăşească cinci ani„, a anunţat premierul Ciucă.
La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a arătat că motivul creşterii preţului gazelor naturale îl reprezintă o speculaţie pe piaţă, făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom, şi a precizat că estimează o scădere a preţului la gaze naturale, după această iarnă.
„Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piață, făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom, s-au redus livrările de gaze prin Ucraina. Se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că, după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei Nord Stream 2, preţurile gazelor naturale vor scădea„, a afirmat ministrul Energiei. El a precizat că acest lucru se vede şi pe bursele europene, unde preţurile sunt la jumătate pentru primăvară, vară şi chiar iarna anului viitor. „Deci, estimăm o scădere a preţului la gaze naturale, după această iarnă”, a adăugat Virgil Popescu.
Popescu a mai arătat că IMM-urile, prin legea adoptată în Parlament, au o schemă de ajutor de stat, prin care primesc câte o subvenţie atât la energie electrică, cât şi la gaze naturale, pentru a trece cu bine peste această iarnă.