-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:54
No menu items!

Premierul interimar Gabriel Oprea, la înălțarea celui mai mare tricolor românesc în secuime. FOTOGALERIE

spot_img

Ministrul afacerilor interne a vorbit despre patriotism și loialitate națională, de Ziua Drapelului, la Miercurea Ciuc

Oprea_drapel (3)

Premierul interimar Gabriel Oprea, ministru al afacerilor interne, a participat, vineri, alături de ministrul apărării, Mircea Dușa, la înălțarea celui mai mare drapel românesc din județele locuite majoritar de secui. Evenimentul a avut loc, la Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Naționale a Drapelului.

Premierul interimar a spus, în discursul său, că „patriotismul şi loialitatea naţională nu sunt simple vorbe, ci principii de viaţă”.

Onorăm astăzi drapelul României, simbol al statului român (…) De fiecare dintre noi depinde cum contruim viitorul. Sărbătorile ca cea de astăzi ne ajută să cultivăm în propria conştiinţă respectul pentru cei care ne-au lăsat cea mai importantă moştenire. Ca om format în sistemul militar am avut înrădăcinată în conştiinţă că patriotismul şi loialitatea naţională nu sunt simple vorbe, ci principii de viaţă. În egală măsură cred că numai împreună, indiferent de religie, etnie sau orientare politică, putem servi ţara deopotrivă. Instituţiile statului sunt ancorele pe care se sprijină statul democratic şi într-o ţară modernă ca România sunt primele chemate să apere simbolurile naţionale

Gabriel Oprea
primi-ministru interimar

Drapelul arborat are 28 de metri pătrați și a fost înălțat pe un catarg de 22 de metri, amplasat în curtea Inspectoratului de Poliție Județean Harghita. Tricolorul a primit onorul Gărzii de Onoare și a fost binecuvântat de un sobor de preoți.

Iată discursul integral al ministrului afacerilor interne, prim-ministru interimar.

Onorăm astăzi Drapelul României – simbol al statului român național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Este o mare onoare și mândrie pentru mine ca în această zi de sărbătoare să particip, aici la Miercurea Ciuc, la ceremonia prin care așezăm la loc de cinste unul dintre simbolurile noastre naționale.

Ca militar, am un respect deosebit pentru valorile fundamentale ale statului român și, așa cum mă știți, niciodată nu voi ezita să afirm că interesul național unește un popor și dă forța unei națiuni.

Prin cinstirea simbolurilor naționale, menținem vie energia noastră ca neam, pentru că de aici ne tragem puterea de a depăși greutățile și de a merge mai departe.

Actualul context geopolitic, provocările externe cărora România trebuie să le facă față, sunt tot atâtea motive pentru ca astăzi, fiecare dintre noi să dovedim atașamentul față de valorile naționale. Vă îndemn să reflectați la simbolistica drapelului național, la ce reprezintă acesta, la sacrificiu și credință, la trecut și viitor.

Și să nu uitați că de fiecare dintre noi depinde cum construim acest viitor!

Sărbători ca cea de astăzi ne ajută să cultivăm în propria conştiinţă respectul faţă de cei care ne-au lăsat cea mai importantă moștenire: România!

Respect pentru jertfa românilor căzuți pentru apărarea teritoriului național, aici, în Transilvania, și pretutindeni în lume!

Respect pentru sacrificiul celor căzuți la Revoluția din anul 1989 pentru a ne reda demnitatea!

Respect pentru toți cei care, îmbrăcând haina militară, apără interesul național al românilor în țară sau în teatrele de operații din lume!

Ca român, ca om format în sistemul militar, am adânc înrădăcinată în suflet credința că patriotismul și loialitatea față de valorile naționale nu sunt simple vorbe, ci principii solide de viață.

Îi apreciez în mod deosebit pe oamenii care își ţin cuvântul dat, pe cei care apără instituțiile fundamentale ale statului român dincolo de interesul personal, dar mai ales pe cei care, prin faptele lor, garantează viitorul acestei țări.

În egală măsură cred că numai împreună, indiferent de religie, etnie sau orientare politică ne putem servi țara, putem proteja cetățenii, arătând că suntem români adevărați și cetățeni europeni deopotrivă!

Vreau să felicit polițiștii din județul Harghita pentru demersul de a înălța la sediul inspectoratului cel mai înalt Drapel de aici din județ cu sprijinul militarilor din Ministerul Apărării Naţionale cărora le mulțumesc. Mulțumesc, de asemenea, tuturor instituțiilor și autorităților locale care au făcut posibil acest eveniment.

Instituțiile statului sunt ancorele pe care se sprijină un stat democratic şi, într-o țară modernă, cum este România, acestea sunt primele chemate să promoveze și să apere simbolurile naționale.

Am deplină încredere că toți membrii sistemului de apărare, ordine publică și siguranţă națională își vor face cu credință și patriotism datoria față de Drapel, români și România.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Gabriel Oprea
prim-ministru interimar

La ceremonia care a avut loc la Miercurea-Ciuc au mai participat ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, secretari de stat, inspectorii generali ai armelor din Ministerul Afacerilor Interne, reprezentanți ai instituțiilor centrale și locale.  Evenimentul dedicat Zilei Drapelului Național s-a încheiat cu defilarea a 450 de ofițeri și subofițeri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale.

Andrei Tudor