24.6 C
București
luni, 23 septembrie 2024 - 13:23
No menu items!

Premierul Ciolacu cere mutarea Agenției Antidrog la Ministerul Sănătăţii

spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că i se pare normal ca Agenţia Naţională Antidrog (ANA) să treacă la Ministerul Sănătăţii, iar tinerii consumatori să fie ajutaţi de specialişti din Sănătate, nu din Ministerul de Interne.

”Cred că lupta cu drogurile trebuie să treacă la un cu totul alt nivel. Şi fac apel către toate ONG-urile implicate. Trebuie să intensificăm prevenţia. Este inadmisibil ca asociaţiile care derulează campanii de prevenţie să nu aibă acces într-o şcoală pentru că nu este bine pentru şcoala respectivă. Eu o spun foarte clar. Acesta este cel mai mare flagel, iar copiii noştri trebuie să ştie care sunt riscurile consumului de droguri şi cum să se ferească de ele. Şi am să vă rog să-mi spuneţi de fiecare dată când întâmpinaţi greutăţi în a intra într-o şcoală pentru a le explica copiilor că drogurile nu le rezolvă problemele, ci de fapt le creează altele noi mai grave”, a spus  Marcel Ciolacu.

El a subliniat că i se pare normal ca ANA să fie mutată la Ministerul Sănătăţii, de la Ministerul de Interne.

”La fel mi se pare normal ca Agenţia Naţională Antidrog să fie mutată la Ministerul Sănătăţii. Tinerii care cad pradă traficului de droguri nu mai pot fi trataţi ca infractori. Ei trebuie ajutaţi. Iar acest ajutor trebuie să vină din partea specialiştilor din Ministerul Sănătăţii, nu din Ministerul de Interne”, a explicat Marcel Ciolacu.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că trecerea părţii de prevenţie şi de consiliere a Agenţiei Naţionale Antidrog la Ministerul Sănătăţii este „binevenită”.

”Au şi o resursă umană acolo care poate contribui împreună cu specialiştii în psihiatrie pediatrică să poată să combată acest fenomen, însă noi ne preocupăm acum şi suntem destul de avansaţi în realizarea unor centre regionale şi judeţene dacă se poate pentru tratamentul adicţiei, care vor aduce împreună toate activităţile care ţin de partea de terapie, de psihoterapie, de educaţie, pentru că aceşti copii trebuie să poată să-şi continue activitatea şi, în ultimul rând, de ergoterapie şi de activitate fizică. Avem un astfel de centru care este realizat în parteneriat cu o organizaţie non-guvernamentală la Voila, în judeţul Prahova. Avem un grup de lucru care este interesat să dezvolte un astfel de model de bună practică şi autorităţi locale la Bistriţa, la Olt, la Hunedoara. Vă dau doar trei exemple care ne vor fi parteneri în dezvoltarea unor astfel de centre de combatere a adicţiei la copii”, a spus Alexandru Rafila.

                                                                                                               Adina Bucur