Premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat demisia guvernului său, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, în condițiile în care, de câteva zile, puterea de centru-dreapta de la Sofia se confruntă cu proteste de stradă.
În acest sens, cel mai probabil vor fi organizate alegeri anticipate în aprilie, care erau programate pentru luna iulie, însă în ultimele zile ţara a fost cuprinsă de proteste sociale de amploare generate de facturile mari la energie electrică. În ianuarie, valoarea facturilor la electricitate s-a dublat în comparaţie cu luna decembrie.
Organizatorii protestelor au acordat guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le fi îndeplinite revendicările, dintre care prioritatea o constituie renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN.
Protestele continuă de mai bine de o săptămână, transformându-se din acţiuni sociale în manifestaţii antiguvernamentale. În seara zilei de luni, câteva mii de protestatari au manifestat pe străzile marilor oraşe, cerând demisia premierului Boiko Borisov. La Sofia s-a ajuns la ciocniri între mulţimea de manifestanţi şi poliţie, fiind rănite 11 persoane. Alte 11 au fost reţinute de forţele de ordine.
Sloganurile antiguvernamentale s-au intensificat, în ciuda demiterii vicepremierului şi ministrului Finanţelor, Simeon Djankov, considerat a fi la originea măsurilor care au dus la o scădere a nivelului trai al populației în ultimii ani.
Totodată, societății de distribuire a energiei electrice CEZ, i-a fost retrasă licența.
Borisov a declarat că întreg cabinetul său va demisiona, în jurul prânzului. Parlamentul trebuia să se pronunțe miercuri asupra unei remanieri guvernamentale, în urma vacantării postului de ministru de Finanțe.
C.I.