4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:55
No menu items!

Premierul bulgar, în mijlocul unui scandal juridico-diplomatic, după ce a amenințat o eurodeputată ca „va fi arsă”

spot_img

Experții americani au confirmat că înregistrarea audio cu vocea premierului Boyko Borissov, care a fost distribuită pe 12 iunie 2020, este autentică. Aceasta a fost anunțată de europarlamentarul Elena Yoncheva de la Bruxelles, transmite mbsnews. Sub presiunea unor proteste care continuă de mai bine de trei săptămâni, premierul bulgar a remaniat de două ori guvernul și a acuzat implicarea unor forțe externe care doresc debarcarea sa.

Analiza a fost făcută la inițiativa ei de către compania americană Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). Președintele grupului socialiștilor și democraților din Parlamentul European, Irakian Garcia, a solicitat, de asemenea, o examinare oficială a înregistrării.

Laboratorul de criminalistică audio Beryl lucrează cu Departamentul de Justiție al SUA, FBI și are un certificat de criminalistică. Analizele BAFL sunt utilizate de instanțele americane și europene.

Înregistrarea, care surprinde vocea premierului Boyko Borissov, a fost distribuită de mass-media în Bulgaria pe 12 iunie 2020. În ea, bărbatul a folosit insulte la adresa președintelui Adunării Naționale Tsveta Karayancheva, a vorbit cinic despre liderii europeni și prim-miniștri, a explicat cum folosește instituțiile din Bulgaria pentru a presa un om de afaceri și amenință că o „arde” Elena Yoncheva.

Analizele și expertiza tehnică pregătite de compania americană BAFL au o lungime de 34 de pagini. Acestea dovedesc că înregistrarea este autentică, nu există urme de editare. Concluzia experților este că vocea bărbatului aparține premierului Boyko Borissov.

„Expertiza are valoare legală”, a spus, categorică, Elena Yoncheva, într-un comentariu pentru emisiunea „Față în față” de pe bTV. Ea a spus că va furniza analiza poliției belgiene, cât timp se află la lucru în Bruxelles: „Amenințările sunt luate foarte în serios aici la Bruxelles, pentru că înseamnă că eurodeputatul este sub presiune.”

Yoncheva a spus că este „obligația eurodeputatului de a avertiza serviciile de securitate și conducerea parlamentului cu privire la orice amenințare care ar putea afecta atât activitatea sa, cât și independența instituției.”

„Dosarul arată că nu există nicio separare a puterilor în Bulgaria. Trebuie să oferim informații în Parlamentul European despre acest lucru, precum și către mass-media străine, pentru ca liderii europeni să se simtă compromiși politic față de Boyko Borissov, în special cei precum președintele grupului PPE Manfred Weber, care l-a felicitat pentru lupta împotriva corupția ”, a spus Yoncheva.

Ea a amintit că o scrisoare a fost trimisă în numele Grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (PE), semnată de președintele Garcia, președintelui PE David Sasoli. Documentul anunță existența înregistrării și solicită o investigație, inclusiv cu asistența Europol.

Scrisoarea menționează lipsa de acțiune a autorităților bulgare pentru a investiga autenticitatea înregistrării și a sferei amenințării, precum și faptul că, într-o democrație, premierul și guvernul trebuie să asigure securitatea personalităților publice și a politicienilor.

Acesta spune că „ceva este greșit dacă premierul nu dorește o investigație amănunțită și independentă”.

Iraqi Garcia solicită președintelui Parlamentului European, David Sasoli, să trimită o scrisoare premierului Boyko Borissov, solicitând „o investigație independentă a înregistrării, inclusiv nu numai legalitatea acesteia, ci și autenticitatea acesteia, folosind toate mijloacele posibile, inclusiv sprijinul și asistența Europol.

Informații despre înregistrare și insistența Elenei Yoncheva asupra unei analize au apărut și într-o într-o ediție a The Guardian. Acesta reamintește că, potrivit jurnalului spaniol El Periodico, poliția din Catalunya îl cercetează pe Boyko Borissov după dezvăluiri despre așa-numita „casă din Barcelona”, o investigație realizată de jurnaliștii bulgari și Elena Yoncheva. Yoncheva a depus o plângere despre acest caz la parchet în mai 2019.

Ea a declarat pentru bTV că chiar atunci a fost avertizată în parlamentul bulgar că va suferi dacă va continua să susțină cazul.

Elena Yoncheva leagă amenințarea sa din înregistrare – că va „arde”, cu acțiunile sale privind corupția din Bulgaria.

În ultimii doi ani, a depus șase plângeri la parchet, care nu au fost încă dezvoltate.