Echipa de organizare formată din EFdeN și Energy Endeavour Foundation (EEF) aduce în 2023 la București Solar Decathlon Europe – cea mai mare competiție internațională a caselor solare, organizată de mai bine de două decenii la nivel global pentru a promova tehnologia solară și sustenabilitatea în construcții.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Energiei și ENGIE Romania s-au alăturat echipei de organizare pentru a gestiona împreună provocările climatice și a răspunde acestora din perspectiva inovației tehnologice în construcții sustenabile. Calificarea este un succes apreciat atât de echipa de jurizare aleasă de membrii EEF, cât și de reprezentanții mediului public și ai mediului privat din România.
Echipa EFdeN s-a calificat și la Competitia Solar Decathlon Europe 2021, care are o tema urbană dedicată și se concentrează pe gasirea de solutii la problemele orașelor moderne. Scopul principal al competiției este revitalizarea și modernizarea clădirilor existente, prin transformarea acestora în spatii eficiente energetic și sustenabile. Orașele sunt mari consumatori de resurse, mai exact sunt responsabile de 75% din consumul de energie și 80% din emisiile de CO2 la nivel global. Optimizarea acestora reprezintă un obiectiv foarte important, în contextul schimbarilor climatice.
Competitia se va desfasura în perioada august-septembrie 2021, la Wuppertal, Germania, unde echipa de studenți români va concura alaturi de alte 17 echipe din 10 tari, din Europa și Asia. În timpul competitiei, echipele vor avea zece zile la dispozitie să construiască, pe situl din Wuppertal, prototipurile de case solare pe care le vor dezvolta până atunci. Înte timp, fiecare echipă are la dispoziție 18 luni ca să proiecteze, să finanțeze, să construiască și testeze prototipul de casă în tara de origine, apoi să dezasambleze casa și să o transporte la Wuppertal, unde o va reconstrui și testa în timpul competiției propriu-zise.
Organizarea la București a celei de-a șaptea ediții a competiției este o realizare de excepție a echipei EfdeN, ajutată de această dată și de autorități. “Am fost de acord din primul moment să susținem candidatura României în 2023 pentru organizarea competiției Solar Decathlon. România trebuie să fie parte din această revoluție a construcțiilor sustenabile ce implică și eficiența energetică și prosumatorii”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
“Organizarea competiției mondiale, aici, în România, este un succes extraordinar care vine ca urmare a unei construcții care a început în 2010 și este datorată tuturor studenților din toate echipele românești care au realizat o performanță extraordinară. Au învățat să lucreze împreună, să proiecteze și construiască, să relaționeze cu piața, cu sponsorii și au reușit să clădească un capital uriaș de încredere la nivel internațional,” a afirmat Radu Sorin Văcăreanu, rector al Universitpății Tehnice de Construcții București.
Înaintea desemnării echipei bucureștene ca Organizator, echipe de studenți (cunoscuți în cadrul competiției ca Decatleți) din România au participat la 4 din cele 5 ediții Solar Decathlon Europe (SDE), începând cu ediția din 2012 – Madrid. Zece ani mai târziu, cu susținerea continuă a universităților tehnice din București și cu un sprijin din partea mediului privat românesc, organizatorii SDE23 au câștigat concursul de proiecte, având onoarea și responsabilitatea de a organiza a șasea ediție europeană a Solar Decathlon la București, în septembrie 2023.
Pentru organizarea Solar Decathlon Europe 2023 la București sunt așteptate, ca în fiecare ediție SDE, aproape 20 de echipe de studenți, dornice să schimbe peisajul mediului construit european cu unul adaptat provocărilor actuale. În cadrul concursului, timp de doi ani, echipele se pregătesc pentru faza finală de două săptămâni de competiţie propriu-zisă, în care se întrec, la fel ca în decatlonul atletic, în 10 probe. Studenții își organizează singuri echipele multidisciplinare, astfel încât să poată proiecta și construi cu mâinile lor prototipul pe care îl înscriu în concurs. Pe parcursul celor doi ani de pregătire, echipele de studenți funcționează ca niște companii cu departamente care acoperă toate competențele necesare punerii pe piață a unui produs, de la proiectare și construcție, până la marketing și comunicare. Probele la care sunt supuse aceste echipe includ arhitectura, integrarea în mediul construit, aspecte legate de inginerie, inovaţie, sustenabilitate, dar și viabilitatea pentru piețele economice cărora le sunt destinate aceste construcții.
Inițiată în 2002 de Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, competiția Solar Decathlon a provocat universitățile tehnice și echipe de studenți din întreaga lume să proiecteze, să construiască și să pună în funcțiune prototipuri de clădiri eficiente și inovatoare, utilizând surse regenerabile de energie. Din 2002, competiția a crescut și s-a extins la nivel mondial, devenind principalul eveniment internațional de tip “design & build” din domeniul construcțiilor sustenabile, cu ediții pe cinci continente și în zece țări. Începând cu 2017, Energy Endeavour Foundation este organizația sub egida căreia se organizează edițiile europene Solar Decathlon.
Alexandru Moldovan