-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:50
No menu items!

Premieră mondială: China a reușit să transplanteze cu succes celule stem reprogramate (Nature)

spot_img

Doi bărbați din China au fost primii oameni din lume care au primit un tratament experimental pentru bolile de inimă pe baza celulelor stem „reprogramate” și s-au recuperat cu succes un an mai târziu, a declarat chirurgul cardiac care a efectuat procedurile, pentru revista de specialitate Nature. Bărbații au fost externați la o lună după operație.

Pacienții au fost injectați, în mai anul trecut, cu celule musculare cardiace derivate din celule stem pluripotente induse (iPS), a spus chirurgul pentru revista Nature – prima aplicație clinică cunoscută a tehnologiei celulelor iPS pentru tratarea inimilor bolnave.

Există și critici. Pentru că încă nu au fost publicate rezultate, cercetătorii neimplicați în lucrare au avertizat că nu există nicio modalitate de a confirma dacă tratamentul funcționează, inclusiv dacă beneficiile raportate se datorează celulelor derivate de la iPS sau pur și simplu la bypassul cardiac care a însoțit tratamentul.

Dar chirurgul Wang Dongjin de la Nanjing Drum Tower Hospital a vorbit cu Nature în detaliu despre procedură și despre starea pacienților. Iar unul dintre bărbați, Han Dayong, un electrician în vârstă de 55 de ani, din Yangzhou, estul Chinei, care a primit tratamentul alături de un bypass cardiac, spune că este foarte mulțumit de rezultat. Înainte de operație, Dayong își amintește că a fost obosit și adesea fără respirație. Acum poate să facă plimbări, să urce scările și să doarmă toată noaptea. „A fost peste așteptările mele”, spune el.

Echipa intenționează să publice rezultatele celor doi pacienți mai târziu în acest an, spune Wang Jiaxian, care conduce compania de biotehnologie HELP Therapeutics cu sediul în Nanjing, cea care a și furnizat celulele musculare cardiace, cunoscute sub numele de cardiomiocite, utilizate în studiu. Ei au, de asemenea, aprobarea de a extinde studiul lor pentru a include încă 20 de pacienți.

Studiul din China, care este listat într-un registru global de studii clinice, nu este singurul care este în desfășurare. În ianuarie, un chirurg cardiac din Japonia, Yoshiki Sawa, a introdus cardiomiocite derivate de la iPS, concepute pentru a trata bolile de inimă la un pacient – ceea ce presa a raportat la acea vreme era o premieră deasemenea. Dar echipa japoneză utilizează o abordare alternativă în care foile de celule sunt grefate pe inimă, mai degrabă decât injectate în organ.

De zeci de ani, cercetătorii încearcă să trateze bolile de inimă – o cauză de deces principală la nivel mondial – folosind celule stem adulte. Ei sperau ca celulele să se transforme în celule musculare odată introduse în inimă.

Însă, după ce studiile pe oameni s-au dovedit neconcludente, cercetătorii au apelat la celule iPS. Acestea sunt create prin inducerea celulelor adulte să revină la o stare asemănătoare embrionului, din care se pot dezvolta în alte tipuri de celule, cum ar fi cardiomiocitele. Lucrul cu celule iPS este mai puțin etic decât cel care folosește celule stem embrionare, care se pot diferenția și în multe alte tipuri de celule.

La fel ca și studiul pilot al celulelor iPS în curs de desfășurare în Japonia, sunt planificate câteva altele în Franța, Statele Unite și Germania.

CITIȚI ARTICOLUL ORIGINAL AICI.