Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a permis forurilor sportive naţionale să aleagă câte doi purtători de drapel pentru Jocurile Olimpice, iar mai multe naţiuni au decis să adopte această măsură. Astfel, şi România a ales doi purtători de drapel, pe canotoarea Mădălina Bereş şi pe înotătorul Robert Glinţă.
Mădălina Bereş este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 şi campioană mondială cu barca de 8+1 a României.
În palmaresul canotoarei figurează 6 titluri europene. Ea este reprezentantul celei mai numeroase delegaţii din Team Romania. Canotajul a calificat 36 de sportivi la JO Tokyo 2020. Mădălina este al treilea reprezentant al acestei discipline care va purta steagul după Iulică Ruican – Atlanta 1996 şi Elisabeta Lipă – Sydney 2000, Atena 2004.
Robert Glinţă este primul înotător din România care a reuşit să câştige aur la Campionatele Europene şi a fost primul sportiv calificat la JO Tokyo 2020. El este multimplu medaliat european şi va fi primul reprezentant al acestei discipline care va purta drapelul la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară.
Recordul de a duce tricolorul în stadionul olimpic la deschidere îl deţine kaiacistul Aurel Vernescu, de 3 ori consecutiv purtător de drapel, Tokyo 1964, Mexico 1968 şi Munchen 1972.
Cea mai titrată disciplină olimpică a sportului românesc, gimnastica artistică, 71 de medalii câştigate, dintre care 26 de aur, a dat prima purtătoare de drapel abia la JO Rio 2016. Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică la Atena 2004 a fost cea care a condus Team Romania la festivitatea de deschidere.