Dan Stoicescu, avocatul clienţilor păgubiţi de firma de brokeraj a lui Cristian Sima, fostul director al Bursei de la Sibiu care a dispărut de două săptămâni,susţine că prejudiciul adus în acest caz se ridică la 70 de milioane de euro.
Dan Stoicescu a mai spus că joi era ultima zi în care Sima ar fi trebuit să restituie banii. Avocatul păgubiţilor a mai afirmat că riscul de a pierde banii a fost asumat de clienţii săi, dar în soldul contului sunt bani. Prejudiciul adus de Sima, spune Stoicescu, se ridică la 70 de milioane de euro.
Într-o intervenţie televizată, fostul ministru al finanţelor Daniel Dăianu, unul dintre păgubiţi, spunea că a primit până la începutul lunii octombrie informaţii care dovedeau solvabilitatea firmei şi un randament de 10% pentru sumele pe care le-a depus aşadar banii nu puteau să dispară decât în ultimele zile.
Pe adresa site-ului de ştiri Hotnews, unde Cristian Sima a deţinut 9% din acţiuni până acum trei săptămâni, a sosit o scrisoare semnată de acesta. Printre altele se susţine în scrisoarea a cărei autenticitate nu poate fi afirmată că Sima se îndreaptă către Statele Unite ale Americii şi că se consideră vinovat din punct de vedere moral, dar nu şi profesional.
Semnatarul acestor rânduri susţine că nu dispune decât o sumă modică şi că îşi acordă o pauză de două luni pentru a scrie tot ce i s-a întâmplat “în ultimii 51 de ani”. În informaţiile pe care le-ar fi trimis până acum unor jurnalişti români, el a invocate numele mai multor persoane publice din România cu care ar fi avut relaţii de-a lungul timpului.
Cristian Sima nu este dat încă în urmărire internă şi internaţională însă Inspectoratul de poliţie Sibiu s-a autosesizat şi a început o anchetă în cazul fostului director general al Bursei de la Sibiu Cristian Sima în baza informaţiilor apărute în presă potrivit cărora acesta ar fi dispărut cu banii unor clienţi ce făceau tranzacţii printr-o firmă deţinută de el.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunţat că a luat act de informațiile apărute în presă privind posibila dispariţie a fostului director general al Bursei de la Sibiu Cristian Sima cu banii clienţlor WBS Holding şi că a început joi o investigație la sediul WBS România.
„În acest context, autoritatea pieței de capital recomandă clienţiIor societății de servicii de investiții financiare WBS România care se consideră prejudiciaţi să depună reclamații 1a sediul CNVM. Menționăm totodată faptul că WBS Holding nu este o entitate aflată sub autoritatea CNVM, nefiind autorizată de aceasta să desfăşoare activități pe piața de capital din România”, se susţine într-un comunicat al CNVM.
CNVM va investiga eventualele legături existente între WBS Holding şi SSIF WBS România, „în scopul protecției investitorilor care desfăşoară operațiuni pe piața de capital prin intermediul SSIF-ului aflat sub autoritatea sa”.
Cristian Sima a fost revocat miercuri din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Bursei de la Sibiu. Sima nu mai poate fi contactat de lunea trecută.(S.S.)
FOTO agenda.ro