1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:29
No menu items!

Prejudiciu de milioane de lei la RADET din vânzarea fierului vechi. Se cere demisia șefului Regiei

spot_img

RADET

Corpul de Control al Primăriei București a finalizat ancheta pe care a demarat-o acum două săptămâni în cadrul Regiei Autonome de Transport și Distribuție a Energiei Termice București (RADET). Controlul viza prețul de vânzare al fierului vechi. Concluzia: Regia a fost prejudiciată cu mai multe milioane de lei.

„S-a finalizat controlul și zilele următoare va fi înaintat edilului-șef al Capitalei. Regia a fost prejudiciată, pentru că s-a încheiat un contract privind vânzarea fierului vechi cu un tarif pe tonă mai mic decât cea mai mare ofertă făcută de societățile comerciale care s-au prezentat la licitație. Pe data de 24 aprilie trebuia să fie ședința CA-ului și să se discute despre acest contract păgubos și să se evalueze activitatea directorilor din RADET. S-a amânat ședința până se va prezenta raportul întocmit de Corpul de Control”, au explicat surse din RADET.

Sursa Zilei a dezvăluit, pe 17 aprilie, faptul că directorul Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, Marian Agiu, este extrem de generos când trebuie să vândă fierul vechi rezultat în urma schimbării țevilor sau al pieselor din sistemul prin care se livrează căldura și apa caldă către populație. Recent, acesta a atribuit unei firme din Constanța un contract păgubos, care a intrat în atenția Direcției de Control a Primăriei Capitalei.

Contractul atribuit de Marian Agiu a fost subiect de scandal și în ultima ședință a Consiliului de Administrație al RADET.

„S-a discutat despre faptul că șeful instituției, Marian Agiu, a aprobat  un contract prin care o tonă de fier vechi este vândută cu 850 de lei, în contextul în care alte firme erau dispuse să cumpere cu 1.000 și chiar 1.180 de lei/tonă. În ședință a fost și viceprimarul Marcel Nicolaescu și alesul general Cornel Pieptea, pentru că RADET este condus momentan de PNL. S-a ridicat problema acestui contract și i s-a cerut scoteală directorului general, iar viceprimarul Capitalei a spus chiar că se impune ca directorul general să se gândească dacă mai rămâne director sau nu”, au declarat pentru Sursa Zilei surse din cadrul Consiliului de Administrație al RADET.

Potrivit acestora, mai mulți membri ai CA i-au cerut demisia directorului general pentru că a semnat acest contract. Demisia lui Marian Agiu nu este însă o soluție pentru acoperirea prejudiciului provocat RADET, în condițiile în care contractul încheiat cu societatea Euro Metal Trading din Constanța este în derulare. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este deținută de două persoane – Zoița Gheorghe și Zoița Nicea, care ocupă și funcția de director administrativ.

Surse din Primăria Capitalei au mai precizat că s-a suspendat contractul privind vânzarea fierului vechi, și se ia în considerare schimbarea a trei directori din RATB: directorul general, Marian Agiu, șeful Direcției Eceonomice: Daniela Cevei și șeful Direcției Comerciale: Silviu Albescu.

„Cel mai probabil, se va evalua activitatea celor trei directori, iar majoritatea membrilor CA a discutat deja posibilitatea înlocuirii acestora, dar și faptul că ar fi fost transportate deja tone de fier vechi care nu au fost facturate către acea societate de către șefii de Secții din Regie”, au mai precizat sursele citate.

Alexandru Maghiar