1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:44
No menu items!

Predoiu: Polițiștii recrutaţi din sursă externă nu sunt deloc pregătiţi

spot_img

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că deficitul de personal în structurile MAI este undeva la 20 la sută, iar cei proveniţi din sursă externă nu sunt deloc pregătiţi pentru această meserie.

”Calitatea procesului de pregătire implică în discuţie problema modului de recrutare, deficitul de personal (…) În ultimii ani s-a produs o penurie de personal în rândurile structurilor MAI. În mare e vorba de pensionări anticipate. Deficitul de personal e undeva, în medie, de 20 la sută pe toate structurile. Asta înseamnă că sunt structuri unde avem 30 la sută, 25 la sută, media fiind 20 la sută. E vorba de aproximativ 35.000 – 40.000 de oameni, statisticile nu sunt clare, fiindcă fluctuează această situaţie”, a declarat, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24.

Ministrul de Interne s-a referit şi la cei angajaţi din sursă externă.

”În locul lor, s-a procedat în anii anteriori la un sistem de recrutare din sursă externă care să acopere acest deficit de personal. Şi sunt aproximativ 25.000 de oameni care au luat locul celor 35.000-40.000 plecaţi la pensie. Promoţia Academiei însumează aproximativ 600 de cursanţi. Ei (cei angajaţi din sursă externă – n.r.) nu sunt deloc pregătiţi, ei intră într-un proces de pregătire şi aici este şi vulnerabilitatea, şi anume că cei 35.000 care au plecat au plecat la o vârstă de 45-50 de ani, deci în vârful carierei profesionale, cu un maxim de experienţă acumulată, cu un maxim de expertiză. Şi au plecat cu ea acasă, ca să spun aşa. În locul lor au venit tineri care nu au această expertiză şi care nu au de unde să o ia de multe ori. Pentru că această meserie nu se învaţă de la curs, nu se învaţă doar în Academie sau în şcoala de agent, se învaţă lângă cel care o ştie. Această meserie, ca şi altele, se şi fură, între ghilimele”, a spus Predoiu.

Întrebat dacă a fost o greşeală a statului român să le permită să se pensioneze celor aflaţi în vârful carierei, Predoiu a precizat că nu cunoaşte intenţia, dar că această decizie a dus la destructurarea sistemelor de ordine publică şi siguranţă naţională.

”Asta a plecat de la două legi din 2017-2018 privind salarizarea şi pensionarea. Nu ştiu dacă asta s-a dorit, e greu să demonstrezi intenţia din spatele reglementării, sigur intenţia legiuitorului e scrisă în expunerea de motive, dar cert e că rezultatul a fost destructurarea, nu numai a sistemelor din cadrul MAI, ci în general a sistemelor de ordine publică şi siguranţă naţională”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Predoiu: Parcă aş fi la Netflix

Cătălin Predoiu a descris activitatea sa la conducerea MAI ca fiind ca într-un film de pe Netflix în care fiecare zi înseamnă un nou episod. El a explicat că ”poate să îţi placă ce faci, dar confortabil nu este”.

Întrebat, la Digi 24, unde este mai confortabil, la Ministerul Justiţiei sau la Ministerul de Interne, Cătălin Predoiu a precizat că la MAI a descoperit un nou orizont, complet diferit.

”Nu eşti nicăieri confortabil, dacă îţi iei în serios această meserie de ministru. Poate să îţi placă ce faci, dar confortabil nu este. Mi-a plăcut şi acolo, descopăr şi aici un orizont nou, e complet diferit”, a declarat Predoiu.

Ministrul de Interne a comparat activitatea la la conducerea MAI cu un film de pe Netflix.

”Dacă vreţi, m-a întrebat cineva mai deunăzi care e diferenţa între una şi alta. Am spus că la Ministerul de Interne parcă aş fi la Netflix, într-un serial în care fiecare zi înseamnă un nou episod. Cam aşa e activitatea, ca pe linia frontului”, a precizat Cătălin Predoiu.

Ministrul de Interne își nuanțează declarațiile legate de traficul de droguri

Cătălin Predoiu și-a nuanțat declarația controversată privind „lupta pierdută cu traficul de droguri”.  El a spus că de fapt declarația era una metaforică și una de îndemn. Predoiu spune că referirea sa era la momentul actual, iar MAI trebuie să se reorganizeze pentru a câștiga această luptă.

Totodată, Cătălin Predoiu a adăugat că nu regretă declarația și a subliniat că, într-o oarecare măsură, coroborat cu tragedia de la 2 mai, și declarația a adus în dezbatere publică problema traficului de droguri din România.

„Această frază am pronunțat-o pentru prima dată în sediul IGPR. Le-am spus că avem o problemă pentru că lupta e pierdută acum din perspectiva mea, dar trebuie să ne organizăm și să o câștigăm. (…) Câtă vreme nu era temă de dezbatere națională și ulterior iată a devenit, sigur și în contextul tragediei de la 2 mai, nu cred că a fost o greșeală”,a spus  Cătălin Predoiu, potrivti sursei citate.

Acesta a adăugat că concluzia sa este una dură, care poate să nu placă multora, în contextul în care adevărul e supărător.

„Trebuie să ne organizăm mai bine pentru a reduce traficul”, a precizat Cătălin Predoiu care admite că traficul nu poate fi redus la zero, „dar e inadmisibil ce se întâmplă azi”.

„A fost o declarație și de îndemn și de biciuire a orgoliului polițiștilor”, a conchis ministrul de Interne în ceea ce privește declarația sa despre „lupta pierdută cu drogurile”.

Confiscate în jur de 250 de kilograme de droguri

Numai în ultimele trei luni au fost destructurate 44 de grupuri de crimă organizată şi au fost confiscate aproximativ 250 de kilograme de droguri. 

”În ultimele 3 luni au fost destructurate 44 de grupuri de crimă organizată, parte dintre ele, în jur de 16-17 făceau şi trafic de droguri. Aceste operaţiuni înseamnă sute de acţiuni operative, mii de persoane inculpate, desfăşurări de forţe, percheziţii. Spre exemplu, în ultimele 3 luni de zile au fost confiscate în jur de 250 de kilograme de droguri, au fost confiscate peste un milion de pastile, precursori, masă verde, desfiinţare de culturi”, a declarat Predoiu.

Întrebat dacă Portul Constanţa este o poartă de intrare a drogurilor în ţară, Predoiu a explicat că România se află pe trei rute de droguri.

”Piaţa europeană de droguri numără cam 85 milioane de consumatori, 30 la sută din populaţia Europei. O piaţă financiară de  aproximativ 30-40 miliarde de euro. În acest context, România se află pe trei rute. O rută de intrare a heroinei spre Europa de vest, un punct de intrare a cocainei din America de Sud şi este o ţară de tranzit pentru drogurile sintetice şi precursorii lor care pleacă spre Asia din Europa. (…) În ultimii 6 ani sunt 10.000 kilograme de droguri confiscate în Portul Constanţa şi în ultimii doi ani mai puţin de 2.000 de kilograme”, a mai spus Predoiu, care a adăugat că pentru Portul Constanţa a dispus intensificarea de anchete.

                                                                                                                 Adina Silav