Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat, joi, procurorului general Gabriela Scutea să investigheze ”orice tip de activitate infracţională ce ar putea fi desfăşurată în contextul crizei energiei şi a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie”.
”Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituţie şi art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004, a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenţei legale pentru a descoperi, preveni şi combate eficient orice tip de activitate infracţională ce ar putea fi desfăşurată în contextul crizei energiei şi a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înşelăciunea, abuzul în serviciu, concurenţa neloială, grup infracţional organizat, care pot afecta drepturile cetăţenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituţională a Ministerului Public”, a transmis, joi, Ministerul Justiţiei.
Sursa citată a precizat că acest demers se adaugă îndrumărilor nr. 99940/28.11.2019 şi nr. 45318/10.06.2020 către Ministerul Public, prin care Ministrul Justiţiei a cerut combaterea eficientă a fenomenelor de crimă organizată, traficul de persoane, de droguri, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile la regimul silvic.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că există numeroşi furnizori de energie care au emis facturi către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi, el susţinând că s-a aflat personal în situaţia de a primi o factură cu tarif necompensat şi neplafonat.
În urma unor controale făcute la 37 de companii de furnizare a energiei electrice și a gazelor, ANPC a găsit nereguli la doar doi furnizori. Operatorii economici care încalcă legea riscă de la avertisment până la amenda de 50.000 de lei și măsuri complementare de refacere a facturilor.
Adina Silav