2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:51
No menu items!

Precedentul care obligă CSM să pensioneze magistrații corupți

spot_img

Fostul procuror Marin Niță, de la Parchetul Judecătoriei Oltenița, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru corupție, a obligat CSM-ul să-l pensioneze după ce a câștigat la ÎCCJ

 

CSM_sigla_SZ
CSM nu doar că a trebuit să-l pensioneze ca magistrat pe judecătorul Marin Niță, ci să și plătească toate cheltuielile de judecată, 1.000 de lei. Pe baza acestui precedent, toți magistrații cercetați sau judecați pentru corupție, în frunte cu Stan Mustață, ar trebui să fie repuși în drepturi de CSM. Plenul CSM discută, joi, cererea de pensionare a judecătorului care vindea sentințe la WC și împacheta mâncarea comandată la restaurant în pungile luate de la gunoi.
Judecătorul Stan Mustață a făcut cerere de pensionare, iar CSM este obligat, printr-o decizie cu valoare de precedent a instanței supreme, să-l trimită acasă cu pensie specială de magistrat, adică de 80% din ultimul salariu, până la o eventuală condamnare definitivă. În urmă cu nici două săptămâni, la ședința din 15 mai, CSM a fost obligat să pună în aplicare o sentință a instanței supreme care i-a desființat hotărârea de suspendare a cererii de pensionare depusă în urmă cu mai bine de un an de procurorul Marin Niță. Magistratul era cercetat de DNA pentru luare de mită (5.000 de euro pentru un NUP), însă ar fi reușit să ceară pensionarea înainte de punerea în mișcare a acțiunii penale. Detaliul nu are nicio relevanță, conform motivării ÎCCJ, care reliefează contextul legal în care CSM a pus sub interdicție.  Între timp, fostul procuror de la Oltenița a fost condamnat definitiv, iar statul trebuie să plătească și pensia retroactiv.
În 2012, când s-a modificat legea, legiuitorul a specificat că magistratul nu se poate pensiona pe parcursul procedurii disciplinare. Nu a specificat acest lucru și în materie penală,
a precizat pentru SursaZilei vicepreședintele CSM, procurorul George Muscalu.
CSM a blocat, în ultimii doi ani, pensionarea magistraților cercetați sau condamnați pentru corupție, iar regula s-a aplicat în mai multe cazuri sonore: Florin Costiniu, rețeaua judecătoarelor de la Tribunal și Curtea de Apel București. Precedentul Niță a fost stabilit chiar în prima zi a interviurilor cu candidații pentru posturile de judecători la instanța supremă.
 
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât punerea în executare a Deciziei nr.2032 din 30.04.2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal prin care a fost admisă contestaţia formulată de domnul NIŢĂ MARIN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, împotriva Hotărârii Plenului CSM nr.1051/08.10.2013 şi, în consecinţă, a decis înaintarea către Preşedintele României a hotărârii de eliberare din funcţie, prin pensionare, a domnului procuror NIŢĂ MARIN.
Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind punerea în executare a Deciziei nr. 2032/2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Proiectul a fost inițiat de Consiliul Superior al Magistraturii, care a propus, încă din octombrie 2011, ca judecătorii şi procurorii condamnaţi pentru corupţie să nu mai primească pensii speciale. Decizia CSM a fost ignorată de guvern vreme de doi ani, modificările nefiind cuprinse în statului magistraților. Principalul oponent al proiectului este chiar Asociația Magistraților din România, al cărei președinte onorific este judecătorul suprem Viorica Costiniu.

Mihaela Chiper