-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:55
No menu items!

Precedent pozitiv pentru bolnavii de cancer: Judecătorii obligă autoritățile să asigure în regim de compensare totală un medicament important

spot_img

Un bolnav de cancer de gradul IV, cu diagnosticul glioblastom, din județul Vrancea a reușit să oblige în instanță autoritățile statului să-i asigure un medicament necesar tratamentului în regim de compensare totală ca urmare a costurilor foarte mari a medicamentului pe piața liberă.

Demersul său ar putea genera un precedent pozitiv pentru restul bolnavilor de cancer aflați în situații similare cu acesta, iar medicamentul despre care este vorba este AVASTIN.

În primă fază, bolnavul în discuție a deschis în 2017 un proces la Curtea de Apel Galați unde pe cale de ordonanță preșdințială a reușit obligarea Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei de Sănătate la asigurarea tratamentului cu AVASTIN.

Medicamentul se află în Programul Național Oncologic dar nu este compensat sută la sută pentru toate tipurile de cancer, excepție făcând și diagnosticul de glioblastom.

Autoritățile statului au făcut recurs la decizia Curții de Apel Galați iar pe 31 ianuarie 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia magistraților de la Galați.

Ulterior magistrații Curții de Apel Galați i-au dat câștig de cauză bolnavului și în procesul de fond.

”Admite acţiunea formulată de reclamantul ……. în contradictoriu cu pârâtele Ministerul Sănătăţii, Casa OPSNAJ, CNAS şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Bucureşti şi în consecinţă: Obligă pârâtele susmenţionate la asigurarea către reclamant a medicamentului AVASTIN pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100%( fără contribuţie personală). Obligă aceleaşi pârâte la includerea pe lista de medicamente compensate în sistemul asigurărilor de sănătate, în Nomenclatorul de produse compensate, a medicamentului AVASTIN pentru indicaţia glioblastom”, a stabilit Curtea de Apel Galați în cursul anului trecut.

Toate autoritățile statului chemate în judecată, Guvernul, Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale au contestat și această hotărâre a Curții de Apel Galați.

Înalta Curte de Casație și Justiție a fixat termen pentru 15 septembrie 2020 pentru judecarea recursului făcut de autoritățile statului.

Cristi Ciupercă