Un polițist de frontieră va primi 5.000 de euro de la statul român pentru că a fost ținut 11 ore pe hol la DNA, fără să fie interogat sau reținut
Jurnaliștii de la luju.ro scriu că Valerian Dragomir a fost ridicat, alături de alți 93 de colegi vameși timișoreni, fiind inculpați pentru fapte de trafic de țigări și aderare la grup infracțional organizat, pe 8 februarie 2011, la ora 9.15. Percheziția de acasă a durat 3 ore, apoi ofițerul a fost urcat alături de ceilalți colegi din vămile Moravița și Foeni, în autobuze, și aduși la București, pentru audieri la sediul central al DNA.
Curtea observă că, în baza art. 183 alin. (3) si (4) Cpp, persoana adusă cu mandat de aducere trebuie audiată imediat și rămâne la dispoziția organelor judiciare numai pe durata necesară audierii. În acest sens, curtea observă că, deși reclamantul a ajuns la sediul DNA la ora 21:20, el nu a fost audiat de procuror decât după aproape 11 ore.
hotărâre CEDO
Curtea mai notează că atât pe parcursul călătoriei cu autobuzul, cât și în timpul așteptării de 11 ore de la DNA, inculpatul a fost sub pază strictă, doar la toaletă sau pentru a fuma. Ori asta se întâmplă și în cazul altor descinderi de amploare ale DNA, acum, în mandatul noii conduceri a DNA.
Curtea conștientizează constrângerile unei anchete penale și nu neagă complexitatea procedurilor instituite în prezenta speță, care obligă la o abordare strategică unitară, într-un caz de amploare, ce implică un număr semnificativ de persoane. Totuși, când vorbim de libertate, lupta împotriva corupției nu poate justifica recurgerea la abuzuri și, pe alocuri, abateri de la lege.
hotărâre CEDO
Curtea a stabilit că ofițerul a fost privat de libertate în perioada în care a fost luat de acasă, până la momentul auderii sale.
Faptul ca autoritatile nationale si reprezentantul Guvernului statului parat au considerat ca reclamantul nu a fost arestat si retinut nu inseamna in mod automat ca acesta nu a fost lipsit de libertatea sa. Reclamatul a pretins, iar Guvernul nu a contestat, ca a petrecut aproape 11 ore intr-o sala de asteptare la sediul DNA inainte de a fi interogat de procuror.
hotărâre CEDO
După cele 11 ore de stat pe hol, ofițerul susține că a doua zi, pe 9 februarie, procurorul i-a adus la cunoștință acuzațiile, adică i-a prezentat un document de 11 pagini cu faptele imputate. Dragomir a refuzat să dea declarație pe motiv că a fost privat de somn și este obosit, iar după o oră a fost informat că a fost reținut pentru 24 de ore și a fost dus în arest. A doua zi, Curtea de Apel București a emis mandat de arestare, prelungit apoi de încă două ori pe numele polițistului de frontieră. Din 8 mai 2011, după aproximativ 3 luni de arest, Valerian Dragomir a fost eliberat.
Marilena Nedelcu