Prețurile au crescut în luna februarie cu 0,3% față de ianuarie și cu 1,05% față de februarie 2013, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Cel mai mult s-au scumpit fasolea și alte leguminoase, cu 3,6%, dar și alte legume și conserve de legume, cu 2,54%. La capitolul servicii, îngirjirea medicală s-a scumpit cu 1,85%, iar cosmetica – 1,46%.
”În luna februarie 2014 faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut cu 0,3% fiecare, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,5%”, se arată într-un comunicat al INS. Pe de altă parte, față de februarie 2013, alimentele s-au ieftinit cu 2,16%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 4,5%. și prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 2,36%.
La alimente, legumele s-au scumpit cel mai mult, cu 2,16% (unde prețul fasolei a înregistrat cel mai mare avans), în timp ce ouăle s-au ieftinit cu 1,8%, urmate de zahăr – 1,6% și uleiul comestibil – aproape 2%. La mărfurile nealimentare, tutunul s-a scumpit cel mai mult – cu aproape 1% – în timp ce autoturismele și piesele de schimb s-au ieftinit ușor față de ianuarie, cu 0,1%.
În privința serviciilor, cele care includ cazarea în unitățile hoteliere s-au scumpit cu 4,18%, urmate de îngrijirea medicală (+1,8%) și de igienă și cosmetică (+1,46%). La polul opus, transportul aerian și telefonia s-au ieftinit cu 0,7%.
Media anuală a inflației a fost, în februarie 2014, de 3,2%. BNR țintește o inflație, la finalul lui 2014, de 2,5%, plus/minus un punct procentual, dup ce anul trecut România a înregistrat un indice al creșterii prețurilor de consum de 1,6%, confortabil în aceeași țintă de 2,5%.
Cosmina Croitoru