2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:52
No menu items!

Prețul mondial al alimentelor, în creștere

spot_img

Preţurile alimentelor la nivel global au urcat cu 1,4% în septembrie, după două luni de stagnare, anunță Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (OAA) din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Indicele preţurilor calculat de organizaţie, pe baza unui coş de materii prime alimentare tranzacţionate la nivel global, a avansat în septembrie cu trei puncte, la 216 puncte. Avansul reflectă majorarea preţurilor pentru lactate şi carne, în timp ce creşterea cotaţiei cerealelor a avut un impact mai redus. Preţurile pentru zahăr şi uleiuri au scăzut, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Indicatorul se află acum cu 22 de puncte sub maximul de 238 de puncte înregistrat în februarie 2011.

Preţurile alimentelor vor rămâne ridicate, iar volatilitatea pe piaţa mondială s-ar putea accelera în următoarele luni, a avertizat un economist al agenţiei.

„Preţurile au motive de creştere. Este puţin probabil să vedem o normalizare a acestora în curând. Volatilitatea nu se va reduce şi s-ar putea chiar să se intensifice în următoarele luni”, a spus Abdolreza Abbassian, senior economist al OAA.

Agenţia a redus uşor estimarea pentru recolta de cereale la nivel mondial în 2012, la 2,286 miliarde de tone, de la 2,295 miliarde de tone anterior, în principal din cauza recoltei mai slabe de porumb în unele ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est.

La mijlocul acestui an, aproximativ un milliard de persoane sufereau de malnutriție și foamete, o creștere de circa 200 de milioane de oameni de la începutul acestui secol. Conform Programului alimentar mondial al ONU, la fiecare șase secunde moare de foame un copil, adică aproximativ șase milioane pe an. Copiii malnutriți suferă din cauya bolilor, circa 160 de zile anual. Conform statisticilor Băncii Mondiale , în țările în curs de deyvoltare trăiesc aproximativ 1,345 de miliarde de persoane  care trăiesc cu 1.25 dolari pe zi și chiar mai puțin. (S.S.)