-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:14
No menu items!

Președintele PE avertizează Elveția că restricționarea imigrației va afecta comerțul cu UE

spot_img

 Martin Schulz

Președintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, s-a declarat „dezamăgit” de aprobarea referendumului în Elveția privind reintroducerea cotelor de imigrație și a avertizat cu privire la posibilul impact pe care aceasta l-ar avea asupra comerțului cu UE, ținând cont de faptul că este „dificil” să limitezi libera circulație a europenilor fără să restricționezi totodată comerțul bunurilor și al serviciilor, notează marți ziarul ABC.

„Sunt dezamăgit”, a recunoscut eurodeputatul social-democrat german în declarații acordate presei la Ierihon, cu prilejul vizitei efectuate săptămâna aceasta în teritoriile palestiniene și în Israel.

Președintele PE a avertizat că Uniunea Europeană și Elveția au un acord în care „libera circulație a cetățenilor UE este garantată”. Deși este de competența guvernului elvețian „să decidă dacă vrea sau nu să suspende acordurile cu noi, în cazul în care intenționează să limiteze circulația și pentru cetățenii europeni atunci va trebui să reacționăm, să discutăm și, cine știe, să renegociem acordul cu Elveția”, a avertizat el.

Schulz a precizat, în această privință, că va trebui să se examineze „impactul limitării liberei circulații a cetățenilor și asupra altor elemente ale pieței interne a UE”, precum libera circulație a bunurilor, a serviciilor și a capitalurilor. „Va trebui să analizăm. Este dificil de limitat libera mișcare a cetățenilor fără a fi afectată, de exemplu, libera mișcare a bunurilor”, a susținut el.

Comisia Europeană a deplâns deja aprobarea referendumului elvețian privind reintroducerea cotelor anuale de imigrație, inclusiv pentru cetățenii UE, având în vedere că este „împotriva principiului liberei circulații a persoanelor între UE și Elveția”, convenit în baza Acordului Schengen.

Din acest motiv, Uniunea va examina implicațiile acestei inițiative asupra relațiilor globale dintre UE și Elveția. „În acest context, poziția Consiliului Federal (guvernul elvețian) privind rezultatul referendumului va fi de asemenea luată în cauză”, se arată în comunicatul CE.

Propunerea, promovată de Partidul Popular elvețian, a obținut sprijinul a 50,3% din participanții la referendum (1.463.954 voturi), față de 49,7% care au respins-o (1.444.438 de voturi), potrivit datelor oficiale. Prezența la vot a fost de 56,5%. Propunerea „împotriva imigrației în masă” vizează reintroducerea cotelor privind intrarea străinilor în țară și renegocierea cu UE a termenilor acordului privind libera circulație a persoanelor prevăzută de Schengen.

Măsură va afecta până la 80.000 de lucrători străini — trei sferturi dintre ei provenind din țările UE — care vin în fiecare an în Elveția de la introducerea în urmă cu 15 ani a acordului privind libera circulație în UE. Conform textului acestei inițiative, Elveția și UE vor avea un răgaz de trei ani pentru a renegocia acordul de liberă circulație.

Dacă nu se va concretiza o modificare, acordul ar fi anulat, ceea ce ar afecta grav și alte acorduri convenite de Berna cu blocul comunitar european.

C.A.