1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:48
No menu items!

Președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, acuzat de corupție

spot_img

Președintele CJ Suceava este acuzat de mită și abuz în serviciu de procurorii DNA, referitor la favorizarea, de către Cătălin Nechifor, a unor firme care au obținut contracte cu statul în zonă

nechifor-suceava

Procurorii spun că în 2013, președintele CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor a cerut decontarea a peste 137.000 de lei pentru lucrări de modernizare la un drum județean, deși porțiunea de drum era în administrarea Primăriei Siret. Execuția lucrărilor a fost atribuită firmei SC Drumuri și Poduri Suceava.

Tot în 2013, când Nechifor a stabilit, ca președinte al CJ suceava ca administratorul unei firme să plătească 300.000 de lei, deși suma datorată era de mai puțin de jumătate, 120.000 de lei. Firma respectivă trebuia să achite banii societății care executa lucrările de modernizare a drumului județean din administrarea Primăriei Siret.

Mai mult, anchetatorii au refăcut circuitul financiar pe care l-ar fi creat președintele CJ Suceava ca să dea aparența de legalitate. Astfel, firma Drumuri și Poduri SA nici măcar nu a mai executat lucrările de modrnizare la drumul județean, ci le-a dat unei alte societăți, SC Transporturi Auto SA din Botoșani.

În dosar este implicat și un consilier județan, Mihai Grozavu, care a intervenit pentru atribuirea lucrărilor către firma Drumuri și Poduri Suceava.

Un alt caz de abuz, spun procurorii DNA, este cel privitor la Ovidiu Florin Mutescu, administratorul unei firme din Vicovu de Jos, care ar fi făcut presiuni la CJ Suceava pentru a obține contracte. Astfel, responsabilii CJ au fost chemați în biroul președintelui instituției, unde se afla și Gavril Mîrza, fostul președinte CJ, alături de administratorul firmei din Vicov. Acesta a fost recomandat funcționarilor ca fiind favorit în atribuirea contractelor de la nivelul administrațiilor publice locale din județ. Una dintre ofertele cu care acesta a câștigat contracte este o listă de parapeți de producție externă, pentru poduri, dar din punct de vedere tehnic, parapeții nu se potriveau cu infrastructura rutieră locală.

DNA a mai stabilit că în schimbul acestor servicii, președintele CJ Suceava, dar și Ovidiu Liviu Donțu, senator, ar fi primit 20.000 de euro de la firma care moderniza drumurile județene. tot cu senatorul Donțu, președintele CJ l-ar fi impus ca director adjunct la Oficiul de Plăți și Dezvoltare Rurală pe un fost agent de vânzări. Acesta a fost unicul candidat la concursul pe postul respectiv doar pentru că era ginerele unui prieten al lui Nechifor, însă nu a trecut proba scrisă a examenului. La schimb cu favorizarea acestui candidat, firma socrului a efectuat lucrări electrice și sanitare la locuința lui Nechifor.

În anchetă s-a mai stabilit că Nechifor i-a cerut unui membru CNA, Monica Gubernat, să anuleze decizia de retragere a licenței de funcționare a televiziunii locale Impact Suceava, prin care președintele CJ își promova acțiunile.

O altă societate favorizată de Nechifor a fost firma care a obținut contractul de închidere a depozitelor urbane, din cadrul Proiectului „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, în valoare de 65.855.478,45 lei, fără TVA, autoritatea contractantă fiind Consiliul Judeţean Suceava.

M. Nedelcu