-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:33
No menu items!

Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, reținut de DNA. El a fost transportat la spital UPDATE

spot_img

mircea_cosma

  • UPDATE

Președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, nu a putut fi încarcerat, marți, după ce a fost reținut de procurorii DNA, întrucât i s-a făcut rău și a ajuns la spital.

  • UPDATE

Procurorii DNA au cerut, marți, avizul Camerei Deputaților, pentru arestarea preventivă a lui Vlad Cosma.

În conformitate cu prevederile din Constituția României și cele din Regulamentul Camerei Deputaților, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis cererea și referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților, încuviințarea arestării preventive a deputatului COSMA VLAD ALEXANDRU, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență (trei acte materiale). Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

Direcția Națională Anticorupție

comunicat de presă

Astfel -susțin procurorii – „din probele analizate, rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârșit o infracțiune de corupție, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat și că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracțiunii investigate”.

Modul și circumstanțele în care inculpatul ar fi săvârșit infracțiunea reținută în sarcina sa sunt de natură să aducă atingere gravă unui climat economic și concurențial corect, de care trebuie să se bucure agenții economici participanți la efectuarea unor lucrări finanțate de la bugetul de stat. Funcțiile ocupate de inculpatul Cosma Vlad Alexandru potențează gradul de pericol social al faptelor de corupție săvârșite.  În raport cu art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 23 din Constituție, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârșit o infracțiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârșirii unei noi infracțiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor, desfășurarea în bune condiții a procesului penal. Analiza acestei condiții în raport cu natura faptelor reținute în sarcina sa, persoana și conduita inculpatului, reacția opiniei publice și rezonanța faptelor, denotă că în speță sunt îndeplinite exigențele pentru a putea fi dispusă privarea de libertate.

Direcția Națională Anticorupție

comunicat de presă

Președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a fost reținut, marți, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

DNA a precizat, marți, într-un comunicat de presă, că Mircea Cosma va fi prezentat, miercuri, în fața magistraților Curții Supreme, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, sub acuzația de trafic de influență (trei infracțiuni). Potrivit DNA, Curtea Supremă este instanța competentă în acest caz, dată fiind calitatea de deputat a lui Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, pus sub acuzare în aceeași cauză.

Anterior, DNA anunța, tot într-un comunicat de presă, că președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Alexandru Cosma, au fost puși sub acuzare pentru trafic de influență (fiecăruia fiindu-i imputate trei astfel de infracțiuni).

„Din ordonanța de efectuare a urmăririi penale au rezultat indicii rezonabile că inculpatul Cosma Vlad Alexandru împreună cu altă persoană apropiată, prin acte materiale repetate, a pretins și a primit în perioada 2012 – 2013 de la mai mulți reprezentanți ai unor societăți comerciale – denunțători în cauză – importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 lei/aproape 1.000.000 de euro) disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv către două societăți comerciale, pe care, în fapt, aceștia le controlau”, arătau procurorii DNA.

Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenției la factorii de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influență, respectiv președintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societățile respective să obțină, de la instituția publică, lucrări și servicii curente de întreținere a drumurilor publice sau a drumurilor județene pe timp de iarnă supraevaluate, dar și decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând „comisioanele” conform înțelegerilor cu cei doi inculpați.

Direcția Națională Anticorupție

Cristi Ciupercă