-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:04
No menu items!

Preşedintele respinge bacalaureatul profesional UPDATE

spot_img

Preşedintele Traian Băsescu a semnat cererea de reexaminare a legii care introduce bacalaureatul profesional, susţinând că noua reglementare nu este oportună pentru că sistemul nu ar fi pregătit pentru noul examen, iar diploma ar avea oricum o relevanţă scăzută.

Unul dintre motivele cererii de reexaminare se referă la introducerea noului sistem de examene la o dată ulterioară începerii anului școlar, fapt ce ar afecta calitatea învățământului și buna desfășurare a examenului de bacalaureat de anul viitor.

În cererea de reexaminare se menționează că noua lege nu este oportună din cauza introducerii intempestive a noului tip de bacalaureat.

Totodată, legea nu este oportună deoarece ”certificarea competenţelor profesionale se realizează prin certificatul de calificare profesională, recunoscut de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor şi nu printr-o diplomă de bacalaureat, chiar dacă se adaugă apelativul ‘profesional’, bacalaureatul sau echivalentul său fiind, în toate țările în care există, o diplomă de nivel 4, care dă acces în universități. Așadar, actuala formă a legii ar duce la situația în care s-ar obține o diplomă de nivel 4 din Cadrul European al Calificărilor care certifică o pregătire de nivel 3 din Cadrul European al Calificărilor,“- se susţine în comunicatul prezidenţial.

În iunie, la prima sesiune a examenului de bacalaureat a acestui an, rata de promovare  a fost de 43,04%, mai scăzută cu un procent faţă de anul precedent

UPDATE ora 12,00

După ce preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea Legii privind bacalaureatul profesional, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că legea a fost respinsă la inițiativa lui Daniel Funeriu, fostul ministru al educaţiei în cabinetele PDL şi actualmente consilier prezidenţial pe probleme de educaţie, dar că săptămâna viitoare legea va fi adoptată fără problem de Parlament.

Daniel Funeriu a declarat că „acceptarea modificării modului de desfăşurare a bacalaureatului la o lună după începerea anului şcolar doar pentru că avem campanie electorală în acest an nu putea să fie sustenabilă”. Consilierul prezidențial este principalul autor al actualei legi și a stârnit o adevărată dispută publică în 2011, când a instalat camere de luat vederi în sălile de examinare la bacalaureat.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a afirmat că preşedintele Traian Băsescu a fost ”dezinformat” de consilierul său pe probleme de educaţie, fostul ministru al educației Daniel Funeriu, atunci când a retrimis la Parlament legea care prevede introducerea bacalaureatului profesional.

Actualul ministru susține că legea adoptată prin asumarea răspunderii acum trei ani nu este perfectă și că trebuie modificată pentru a o face să țină pasul cu vremurile.

”Legile sunt făcute pentru oameni şi trebuie să nu îi încurce pe oameni, ci dimpotrivă, trebuie să stabilească termeni de normalitate într-o activitate sau în alta. Or, legea aceasta acest lucru îl făcea. După ce doi ani de zile circa 150.000 de absolvenţi n-au promovat examenul de bacalaureat, iar pe ei angajatorii îi întreabă de diplomă şi nu-i angajează, din cauză că nu au o diplomă, am gândit o formulă prin care se dezvoltă competenţele profesionale şi la sfârşit, prin susţinerea acestui examen de bacalaureat profesional, cu accent pe competenţe, obţinea o diplomă care-i permitea accesul pe piaţa muncii’, a declarat ministrul educației care a adăugat că o îngrijorează faptul că decizia preşedintelui României a fost luată în ”ultima din zilele stabilite de Constituţie” pentru acest lucru.
Potrivit Ecaterinei Andronescu, ministerul a elaborat metodologia pentru această formulă de examen, elevii trebuind să meargă înainte cu procesul de învăţare, întrucât ar rămâne şi varianta bacalaureatului naţional.

‘Noi am elaborat metodologia pentru această formulă de bacalaureat. Problema este de opţiune a elevilor. Elevii merg cu pregătirea înainte, pentru că au şi varianta bacalaureatului naţional iar pentru această formulă de bacalaureat, în plus ar fi trebuit să îşi aleagă disciplina de evaluare a competenţelor antreprenoriale, la care dădeau lucrarea scrisă şi care, după părerea mea, nu făcea decât să le crească competenţele de integrare pe piaţa muncii’, a explicat demnitarul.

Întrebată ce va face în cazul în care preşedintele ţării va bloca legea, Ecaterina Andronescu a spus că ”in extremis” există soluția asumării răspunderii guvernamentale sau adoptarea unei ordonanțe guvernamentale, însă nu ar vrea să apeleze la aceasta pentru că țara trebui să reintre în normalitate.

(S.S.)