7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:36
No menu items!

Poziția tranșantă a Comisiei de la Veneția față de atacurile la Curtea Constituțională a României

spot_img

Un document incendiar prezentat de Mihai Gâdea, marți seară, la „Sinteza Zilei”, lămurește fără echivoc toată situația privind respectarea deciziei CCR de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

Este vorba despre un aviz al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept, cunoscută drept Comisia de la Veneția, dat în 2012, în cazul referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Avizul Comisiei de la Veneția nr. 685/2012 viza compatibilitatea cu principiile constituționale și statul de drept în România, fiind dat în sesiunea plenară din 14-15 decembrie 2012.

Punctul 61. Delegația Comisiei de la Veneția a aflat despre declarațiile făcute de către oficialități prin care acestea au arătat lipsă de repesct față de Curtea Constituțională. Prin astfel de declarații s-a solicitat chiar demiterea judecătorilor Curții Constituționale.

Puntul 62. Declarațiile, fie că au provenit de la Președinte, membrii Guvernului sau Parlament, subminând credibilitatea judecătorilor, constituie motiv de reală îngrijorare, chiar dacă nu împiedică în mod efectiv judecătorii de la îndeplinirea atibuțiilor lor constituționale. Chiar dacă astfel de declarații sunt retrase ulterior, prejudiciul adus instituțiilor statului și, astfel, întregului stat, este deja produs.

Punctul 63. O autoritate publică, în calitatea sa oficială, nu se bucură de aceeași libertate de exprimare ca și o persoană care nu deține funcții publice. Organele statului pot, bineînțeles, să își exprime public dezacordul cu privire la o decizie a Curții Constituționale, dar, în același timp, trebuie să afirme clar că vor pune în aplicare decizia respectivă și trebuie să își limiteze criticile la decizie în sine. Atacurile personale asupra tuturor judecătorilor sau a unora dintre judecători sunt în mod clar inadmisibile și pun în pericol poziția sistemului judiciar și încrederea și respectul public pe care acesta trebuie să îl inspire.

Punctul 64. Independența și neutralitatea Curții Constituționale sunt în pericol atunci când  alte instituții ale statului sau membrii acestora o atacă public. Astfel de atacuri sunt în contradicție cu poziția Curții în calitate de garant al supremației Constituției (art.142.1 din Constituție) și, sunt, de asemenea, problematice din punctul de vedere al independenței garantate constituțional și al inamovibilității judecătorilor Curții (art.145 din Constituție)”.

CITEȘTE AICI DOCUMENTUL INTEGRAL

Andrei Tudor