4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:08
No menu items!

Poveștile de groază ale „recruților” Academiei de Infractori

spot_img

Regulamentul Academiei Infractorilor, înființată de Adrian Botez zis „Țâță” era nemilos – cine punea întrebări sau încălca regulile, era bătut și amenințat cu moartea

Adrian Marin Botez

Regulile erau foarte stricte. Recruții erau învățați cum să comită un jaf în mai puțin de un minut, fiecare având rolul lui. Nu aveau voie să comunice nici la telefon, nici pe internet, nici în alt fel cu nicio persoană, oricât de apropiată. Practic, hoții antrenați în casele conspirative din Academia Infractorilor Români, condusă de interlopul Adrian Botez, nu ieșeau din imobile. Dacă încălcau regulile, erau aspru pedepsiți. Iată mărturiile câtorva dintre ei:

Nimeni nu putea vorbi neîntrebat ori să pună întrebări. Am văzut cum ALIN a întrebat ceva de o maşină şi în prezenţa tuturor, ADRIAN zis „ŢÂŢĂ” l-a bătut. La fel VARTIC a fost lovit cu pumnii şi picioarele de „ŢÂŢĂ”, care avea nişte bocanci speciali cu vârf din metal, apoi a fost aşezat pe un scaun şi i s-a pus pistolul în genunchi de către ADRIAN zis „ŢÂŢĂ” întrucât nu respectase una dintre reguli, anume îşi accesase contul de facebook, fapt ce era interzis, întrucât el ne spunea mereu prin ce metode puteam fi urmăriţi, conectaţi unii de alţii şi prinşi. Programul tuturor era unul de tip militar, era dată scularea ca la armată, apoi timp de 15-20 de minute aveam înviorarea, respectiv eram puşi să facem mişcare, flotări, genuflexiuni, etc. dar nu aveam voie să ieşim afară, totul se executa înăuntru. Nu aveam voie să ieşim din casă, nici măcar în curte, Ţâţă având cheile, iar cei mai vechi fiind de pază noaptea, căci ei dormeau ziua. Pot preciza că am văzut la ADRIAN zis „ŢÂŢĂ” un pistol cu bile despre care am aflat ulterior că era legal deţinut de către soţia sa, dar şi o armă automată, un KALAŞNIKOV, de culoare argintie (fusese lustruit cu şmirghel), pe care ADRIAN zis „ŢÂŢĂ” îl folosea pentru intimidarea celor prezenţi şi pentru ameninţări.

mărturie recrut Academia Infractorilor

Un alt soldat din Academie a povestit cum se desfășura pregătirea unui jaf, de la ședințele în care li se explica fiecăruia rolul, până la momentele când ajungeau la destinație și la comiterea faptelor.

Urma să dormim în corturi la marginea oraşelor, în zone retrase, împădurite sau cu vegetaţie abundentă, iar marfa urma furată urma să fie adusă în ţară pentru
valorificare. Din acest motiv trebuia să fim antrenaţi fizic, ne punea să alergăm, să
sărim gardul de la vilă pentru a fi pregătiţi cu asemenea obstacole, dar mai făceam şi diverse treburi în casă, curăţenie, mâncare etc. După un timp de la intrarea în casă, ŢÂŢĂ m-a întrebat amănunte despre familia mea, ştia unde locuiesc, de asta mi-a fost şi frică să vorbesc cu poliţia despre el şi gruparea sa. Am fost şi agresat fizic de ŢÂŢĂ în perioada cât am fost cazat la el, pentru că nu respectasem una din regulile impuse. Pregătirea nu era numai fizică, era şi psihică, pentru anchetă, urma dacă eram prinşi să susţinem că avem alte identităţi (unii chiar aveau şi buletine false, de pildă PURICE VASILE, IONUŢ, PACO, AUREL), să nu
vorbim cu poliţia, să nu trădăm colegii. Cei mai vechi urmau să meargă înainte în centrele comerciale ce vor fi atacate, pentru a observa mijloacele de supraveghere şi securitate, distanţa de intrare la magazin, circuitul prin mall, ieşirile posibile, topografia locului şi magazinului şi pentru a hotărî locul şi modul de acţiune al fiecărui participant. Eu spre exemplu ar fi trebuit să „ţin de şase”. Regulile erau foarte bine stabilite, nu era permis să avem telefoane mobile, unul singur care era şi şef de grup, doar acesta putea ţine legătura cu ŢÂŢĂ, nu aveam voie să părăsim tabăra singuri, să fim îmbrăcaţi la faptă în haine negre, fără dungi, semne distinctive.

După pătrunderea în magazin, unul dintre cei intraţi spărgea vitrinele unde se aflau bijuteriile cu ciocane şi baroase, apoi un altul introducea la grămadă, bijuteriile din vitrine în genţi sau rucsacuri, iar în cel mai scurt timp, se părăsea locul faptei, iar dacă era loc şi nici un incident, grupul fugea pe o direcţie prestabilită, toţi deodată, pe drum debarasându-se de hainele pe care le avuseseră la faptă, se schimba  fiecare, iar cel care avea asupra sa prada fie o ascundea ( am auzit spunând că o duce la groapă, nu ştiu dacă era şi adevărat, ION fiind cel care se ocupa de asta).
Dacă interveneau probleme, grupul se răspândea fiecare fugind în direcţii diferite, ulterior, urmând să ne revedem la locurile indicate de cei mai vechi din grup.

mărturie recrut Academia Infractorilor

Cei mai mulți tineri recrutați ca hoți aveau o educație preacră, proveneau din familii fără posibilități, unii chiar din orfelinate. Ca să fie atrași în grup, „locotenenţii” lui Ţâță, Adrian Botez, le dădeau puștanilor pe mână mașini scumpe, sume mari de bani și prostituate. După ce ajungeau în taberele de pregătire, tinerii constatau că sunt simpli soldați, dar dosarul întocmit cu toate datele familiei și ADN-ul, care putea fi „plantat” oricând la locul unei infracțiuni, frica de a nu fi „executat” de oamenii lui Botez, îi făcea pe tineri să rămână în Academie.

Anchetatorii au găsit asupra lui Adrian Botez „analiza” unui jaf din Milano, comis pe 1 decembrie 2014, la Orologeria Pisa, când unul dintre recruți a fost prins și arestat.
1. S-a scapat pe gang: sapa, manusi
2. Nu s-a ascultat de plan pe unde trebuia sa fugim (Madalin, Anonim).
3. S-a mers cu taxi cu taxi, metrou.
4. S-a iesit din fapta neordonati.
5. Nu s-au pus cagulele la timp. (Calu)
6. Nu s-a dat fapta la ora potrivita
7. Ciocanele trebuie sa fie mai grele.
8.Trebuie sa folosim manusi sanitare, chirurgicale, sub cele bune.
9.Trebuie renuntat la bicicleta cand vezi ca nu e loc sa pleci pe ea (Madalin)
10. S-a iesit la momentul nepotrivit din fapta si apoi a intrat inapoi (Florin)
11.Nu trebuia ca un neculegator sa culeaga si sa ramana ultimul (Anonim).
12.S-a coborat la metrou dupa fapta (Anonim)
13.S-a lasat cagula in parc la un loc cu trening si topor (Botic)
14 Nu s-au schimbat la timp pana la iesirea din gang (Cristi, Calu).

referat de arestare DIICOT

Între metodele folosite de executanţii „Academiei Infractorilor Români” era şi cea a deghizării sau a modificării trăsăturilor fizice, astfel încât, în timpul mai multor jafuri din Marea Britanie și Italia, unii dintre inculpaţi au fost îmbrăcaţi în haine feminine.

14 dintre membrii grupării lui Adrian Botez, între care și două femei, au fost reținuți și prezentați judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Adrian Botez este încarcerat la Penitenciarul Iași, unde își ispășește pedeapsa de 12 ani de închisoare, primită în cazul tentativei de asasinat asupra unui alt interlop din Neamț.

Marilena Nedelcu