Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la câteva ore după dublul atentat din Kabul soldat cu moartea a 12 soldaţi americani, că mai are o întâlnire la care trebuie să participe, limitând jurnaliștii la foarte puține întrebări. Biden a părut depășit de situație, iar discursul pe care l-a ținut, l-a pus într-o lumină și mai proastă pe liderul Casei Albe, a cărui imagine în fața lumii și a americanilor devenise oricum destul de șifonată.
În contextul celor două atacuri teroriste de la Kabul, în care și-au pierdut viața sute de oameni, printre care și 12 soldați americani, președintele SUA Joe Biden, a susținut o conferință de presă, joi, în care a transmit un mesaj grupării ISIS, care a revendicat atacul, a prezentat condoleanțele sale familiilor celor uciși și a răspuns la foarte puține întrebări din partea jurnaliștilor prezenți.
Biden a părut depășit de situație, iar discursul pe care l-a ținut, l-a pus într-o lumină și mai proastă pe liderul Casei Albe, a cărui imagine în fața lumii și a americanilor devenise oricum destul de șifonată.
Toate acestea s-au întâmplat în jurul deciziei sale de a retrage trupele armate americane din Afganistan, într-un moment nefericit, în care situația era foarte instabilă din cauza preluării puterii din Kabul de către talibani.
Decizia lui Biden privitoare la situația din Afganistan a vulnerabilizat SUA, făcând din trupele americane și din civili, ținte ușoare pentru gruparea teroristă ISIS-K .
Cu siguranță misiunea de a scoate din Afganistan toți americanii rămași acolo, precum și afganii care au ajutat forțele armate americane în lupta lor pentru înlăturarea terorismului de-a lungul anilor, pare destul de imposibilă fără ajutor militar.
Mesajul transmis de președinte joi, a fost mai degrabă centrat pe partea emoțională, șeful statului american, amintind chiar de fiul său, fost soldat în Afganistan, decedat din cauza unei tumori.
Întreabat de un jurnalist dacă, având în vederea faptul că niciun soldat american nu a mai murit din Februarie 2020, își asumă aceste pierderi, Biden nu a ratat ocazia de a da vina, din nou, pe administrația Trump.
„Îmi asum responsabilitatea pentru tot ce s-a întâmplat, dar treaba stă în felul următor:
Știți foarte bine, că fostul președinte Trump a făcut un pact cu talibanii că va scoate soldații din Afganistan până la 1 mai, cu condiția ca talibanii să nu atace niciun american.
Îți amintești asta?” l-a întrebat Biden pe jurnalist, schimbând rolurile.
„Nu, te întreb pe tine!”
„Nu, nu, te întreb eu, pe tine, acum! Este corect ce zic, sau nu?”, a continuat președintele cu întrebările pentru jurnalist.
Reporterul a repetat întrebarea, iar Biden și-a plecat capul, sprijinindu-l pe pumni, într-o imagine cel puțin dezolantă, a unui conducător depășit de situație, lipsit de putere, fără răspunsuri și înfrânt.
„Niciun soldat nu a mai murit de atunci, pentru că pactul lui Trump prevedea că dacă soldații erau evacuați din Afganistan până la 1 mai, talibanii nu ar fi atacat nicio forță americană”, a continuat după momentul de absență, Biden, ignorând toate întrebările care au urmat.
„Domnule Președinte, dacă americanii vor mai fi în Afganistan după noua retragere stabilită în 31 august, ce o să faceți?” a întrebat același reporter.
Președintele SUA s-a arătat deranjat de întrebările pertinente ale celor prezenți și a preferat să invoce o altă întâlnire și să limiteze timpul jurnaliștilor de a-l chestiona.
„Mai spun asta și plec, pentru că am o altă întâlnire”, a fost răspunsul lui Biden.
„Imaginați-vă unde am fi fost acum, dacă nu aș fi renegociat pactul făcut cu Talibanii, conform căruia ar fi trebuit să ne retragem din Afganistan toate forțele armate până la 1 mai. Am fi fost încă acolo, cu toate cele 4000 de trupe”, a mai adăugat liderul SUA.
Biden a mai afirmat că evacuările din Afganistan vor continua în pofida atentatului de joi.
„America nu se va lăsa intimidată. Nu ne vom lăsa descurajaţi de terorişti. Nu îi vom lăsa să oprească misiunea noastră. Vom continua evacuarea”, a declarat preşedintele SUA.
„De asemenea, le-am ordonat comandanţilor mei să dezvolte planuri operaţionale pentru a lovi bunuri, facilităţi şi conducerea ISIS-K (de la numele provinciei Khorasan – n.r.). Vom răspunde cu forţă şi precizie în momentul şi locul pe care îl vom alege”, a mai spus Biden.
Lorena Luchian