Fructul dulce-acrișor este originar din China și ne încântă papilele cu fiecare feliuță.
Citricele sunt printre cele mai bogate în vitaminele C, B, C2, caroten și provitamina A. Unul dintre cele mai bune fructe de iarnă, suplinește carențe vitaminice și este foarte nutritiv. Poate fi folosit ca aperitiv, răcoritor, remineralizant, tonic muscular și al sistemului nervos, antiinfecțios, antitoxic, digestiv, diuretic, laxativ, ocrotitor vascular, antihemoragic și fluidifiant sanguin, regenerator celular și al tegumentelor. Sucul se consumă proaspăt, pentru a nu se deteriora și nu mai mult de trei pahare pe zi, înainte de masă. Și sugarilor le este recomandat sucul de portocale, în etapa de diversificare. Sucul de portocale întărește imunitatea organismului, iar infuzia de coajă de portocale neutralizează gripa și răcelile și se consumă înainte de culcare. Jeleurile și marmeladele, foarte digestibile, sunt recomandate pentru persoanele cu tulburări gastrice, intestinale și hepatice. Fructul se recomandă diabeticilor, deoarece conține mai puține elemente glicogenice decât pâinea, iar decocturile se recomandă obezilor.
În îngrijirea tenului, portocala tonifică, relaxează și întârzie apariția ridurilor, având acțiune comparabilă cu a fragăi, a piersicii și a pepenelui galben. După demachiere, se recomandă aplicarea miezului de fructe zdrobite pe față, gât și umeri. Cojile de portocale pot fi înșirate pe ață și uscate, apoi păstrate într-o cutie metalică, pentru a se folosi la aromatizarea prăjiturilor și a compoturilor. Încălțămintea și poșetele de piele își recapătă strălucirea dacă le ștergem cu coajă de portocală și apoi lustruim cu o cârpă moale. Pentru îndepărtarea moliilor, se agață, în dulap, o portocală înțepată cu câteva cuișoare.
C.N.