-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:12
No menu items!

Portalul dronelor. Prin care zboară troica Iohannis, Orban și Ciolacu

spot_img
  • Sorin Roșca Stănescu

Partidul dronelor din Parlamentul României a acționat. În forță. Efectul imediat e căderea Guvernului Orban. Și declanșarea unei crize care poate dura mai multe luni. Dar comanda finală pe care o primesc dronele reprezintă un mister. Ele pot acționa în direcția anticipatelor. Sau nu. Cert este că se află în alarmă generală.

Oamenii statului subteran din Parlamentul României sunt disimulați în toate partidele. Ei răspund atunci când se dă alarma generală. Iar la comandă unică se aliniază sub formă de stol. Se manifestă întotdeauna atunci când trebuie executate mișcări importante pe scena politică și când există pericolul ca acestea să scape de sub controlul statului subteran. Demiterea Guvernului Ludovic Orban este doar prologul. Un prolog pentru înfăptuirea căruia partidul dronelor a creat masa critică. De voturi. Dar care este epilogul?

Marcel Ciolacu face o mutare interesantă. Și extrem de riscantă. Pentru cine nu-l cunoaște. Pentru cine ignoră că liderul provizoriu al PSD este el însuși un reprezentant al statului subteran. Ținut sub control nu doar cu o diplomă de absolvire a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” a SRI, veritabilă pepinieră de cadre, din care mai nimeni nu scapă nerecrutat, ci și cu un dosar de șantaj. A obținut și utilizează o diplomă falsă de revoluționar. Ei bine, Marcel Ciolacu, după ce a bătut palma cu Victor Ponta, fost ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe, fost apropiat și chiar prieten al lui Florian Coldea, care a condus partea executivă a SRI în cea mai neagră perioadă a instituției, prieten de votat și rudă cu George Maior, a decis împreună cu acesta să-i propună lui Klaus Iohannis un candidat de premier. În persoana lui Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

Acest Remus Pricopie, care și el a absolvit Academia de Informații, este în prezent și președintele Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), fondată de George Maior și de unde își primește un tain lunar și Florian Coldea. O sinecură prin care sunt stipendiați lunar din banii statului civil oameni ai statului subteran. Ei bine, acest Remus Pricopie este cel care i-a împăcat pe foștii prieteni deveniți dușmani, Victor Ponta și Florian Coldea. Iar momentul a fost suprins de camerele de luat vederi.

Ceea ce vreau să demonstrez prin informațiile de mai sus, cărora le pot adăuga mule altele, este că desemnarea lui Remus Pricopie de către tandemul Ciolacu-Ponta nu poate fi o întâmplare. Iar lui Klaus Iohannis i se arată pisica.

Acest grup de interese, provenit din statul subteran, știe periculos de multe lucruri despre președintele Klaus Iohannis, cu care a lucrat îndeaproape. Și despre mulți fruntași PNL. Ca să nu mai vorbim de USR, care a fost nășit chiar de către Florian Coldea. De aceea, nominalizarea acestuia reprezintă pe drept cuvânt o mare provocare. La care președintele Klaus Iohannis va trebui să răspundă cumva. Răspunsul va fi dat în funcție de forța reală pe care o au reprezentanții serviciilor de informații, grupați în prezent în jurul Palatului Cotroceni.

După cum se poate lesne observa, cheia ieșirii din criza guvernamentală și mai ales a modului în care se va ieși, soluția finală care va fi adoptată nu se află nici în mâna electoratului, nici în mâna Parlamentului și nici în mâna partidelor politice, care participă la acestă dramatică partidă. Partidul dronelor este cel care va decide următoarele mișcări pe scena politică. Și mă gândesc în primul rând la ceea ce se va întâmpla în final.

Azi, la Cotroceni, Klaus Iohannis a convocat în mod absolut formal partidele la consultări. Joacă o dublă pantomimă. În primul rând pentru că,  cu mult înaintea consultărilor, și-a comuncat decizia. Aceea de a nu nominaliza nici în ruptul capului un om din PSD. Și de a-l desemna pentru a doua oară pe Ludovic Orban, care tocmai a fost demis. Va ceda în fața provocării Pricopie? Chiar dacă PSD va demonstra că dispune de o majoritate parlamentară? Probabil nu. Cel puțin la prima mutare. Îi este dator lui Ludovic Orban și îi va acorda acestuia încă o șansă. Ce se va întâmpla însă ulterior, rămâne o enigmă. Știm că, dacă va fi nominalizat Orban, acesta se prezintă în fața Parlamentului cu vechea echipă, intactă. Și că va fi respins. Dar următoarea nominalizare? Ce iepuraș va ieși din joben? Și este pregătit PSD pentru un nou vot negativ? Și, implicit, pentru anticipate?

PSD spune că da. Eu cred că nu. Eu cred că următorul pas, după ce cade prima nominalizare în Parlament, este tergiversarea. Există mijloace constituționale pentru ca PSD să tragă de timp. Și, indiferent de eventualele angajamente pe care le-ar fi făcut Ciolacu lui Iohannis în mod direct sau indirect, prin intermediul lui Orban, PSD va face tot ce poate pentru a nu exista anticipate. În orice caz, nu suprapuse peste alegerile locale. Dar și aici, partidul dronelor va avea un cuvânt greu de spus.