Populaţia mondială depăşeşte marţi opt miliarde de locuitori, potrivit unor estimări oficiale ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), relatează AFP.
ONU consideră că ”această creştere fără precedent” – existau 2,5 miliarde de locuitori în 1950 – este rezultatul ”unei creşteri treptate a duratei de viaţă mulţumită progreselor realizate în domeniul sănătăţii publice, nutriţiei, igienei personale şi medicinei”.
Însă creşterea demografică ridică totodată provocări redutabile ţărilor celor mai sărace – în care se concentrează.
Terra avea mai puţin de un miliard de locuitori până în anii 1800, însă a trecut de la şapte la opt miliarde în doar 12 ani.
Un semn al încetinirii demografice este faptul că are nevoie de aproximativ 15 ani pentru a atinge nouă miliarde de locuitori în 2037.
ONU preconizează un ”vârf” de 20,4 miliarde de locuitori în anii 2080 şi o stagnare până la sfârşitul acestui secol.
India va depăși China anul viitor
India, o țară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată țară din lume până în 2023, depășind China, se așteaptă să cunoască o explozie a populației urbane în următoarele decenii, cu megaorașe deja supraaglomerate și lipsite de infrastructura esențială.
În Mumbai, aproximativ 40 % din populație trăiește în cartiere sărace, zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din barăci improvizate, majoritatea fără apă curentă, electricitate și instalații sanitare.
Adina Silav