6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:25
No menu items!

Populația Uniunii Europene e tot mai în vârstă

spot_img

Populaţia Europei îmbătrâneşte rapid iar persoanele în vârstă ar trebui încurajate să rămână mami multă vreme active, se spune într-un comunicat al Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) cu ocazia Anului  European al Îmbătrânirii Active şi Solidarităţii între Generaţii.

În 2010, doar puţin peste 87 milioane de europeni aveau peste 65 de ani, adică aproximativ 17,4 % din populaţia totală. Cu circa 25 de ani în urmă, în 1985, peste 59,3 milioane de oameni aveau 65 de ani sau mai mult, reprezentând 12,8 % din total. Se estimează că numărul persoanelor vârstnice va crește, dublându-se până în anul 2060. În 2011 populația  țărilor din Uniunea Europeană era estimată la peste 502 milioane de persoane.

Comisarul European pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, László Andor, afirmă că trebie asigurată o «îmbătrânire activă», respectiv, încurajarea persoanelor în vârstă să rămână active lucrând mai mult şi ieşind mai târziu la pensie, prin angajamentul în munca voluntară după pensionare şi desfăşurarea unei vieţi sănătoase şi autonome.

Ratele de încadrare în muncă în rândul lucrătorilor în vârstă (55-64 ani) în UE-27 se situează în prezent sub 50%. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate dintre lucrătorii în vârstă renunţă la viaţa profesională înainte de vârsta de pensionare, din diverse motive.

Prognozele pentru perioada 2010-2060 indică o creştere a numărului femeilor cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani pe piaţa muncii a UE-27, la 20,9%, comparativ cu o majorare de 11,5% în rândul bărbaţilor.

În timp ce populaţia pare mulţumită cu acest rol în creştere al oamenilor în vârstă la locul de muncă, potrivit unui sondaj Eurobarometru, mulţi europeni consideră că, din cauza condiţiilor de la locul de muncă, nu vor putea continua să lucreze la o vârstă înaintată.

Numai patru din zece persoane (42%) au declarat că ar fi capabile să presteze munca pe care o desfăşoară în prezent până la vârsta de 65 de ani sau peste, iar 17% apreciază că nu vor mai putea să desfăşoare actuala activitate şi după vârsta de 59 de ani. (S.S.)