Judecătoarea Ancuța Popoviciu, devenită celebră pentru atitudinea de la procesul accidentului de la ”2 Mai” provocat de tânărul Vlad Pascu, a fost suspendată din funcție pe o perioadă de trei luni.
Doi judecători de la Judecătoria Constanța au fost sancționați disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii, la cererea Inspecției Judiciare, pentru abateri în înfăptuirea actului de justiție.
Ioana Ancuța Popoviciu, fosta judecătoare din dosarul lui Vlad Pascu, ulterior transferată la Judecătoria Constanța, a fost sancționată de CSM cu suspendarea pentru 3 luni din profesia de magistrat, după ce a fost anchetată de Inspecția Judiciară.
”Admite acțiunile disciplinare conexate formulate de Inspectia Judiciară împotriva pârâtei Popoviciu Ioana Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Constanța. În baza art.273 alin.(1) lit.e) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică pârâtei Popoviciu Ioana Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Constanța sancțiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcție pentru o perioadă de trei luni” pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit.g) teza I și art.271 lit. s) teza a II-a din același act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată în decizia CSM.
Totodată, un alt judecător a fost sancționat și mai dur, cu excluderea din magistratură. Este vorba despre Davidencu Răzvan Vladimir, acuzat de Inspecția Judiciară și sancționat pentru faptul că a lipsit frecvent și nemotivat de la serviciu, fapt care a afectat activitatea instanței, dar nu a respectat dispozițiile legale privind soluționarea cu celeritate a cauzelor.
”Admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului Davidencu Răzvan Vladimir – judecător în cadrul Judecătoriei Constanța. În baza art.273 alin.(1) lit.f) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor aplică domnului Davidencu Răzvan Vladimir – judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit. g) teza I, lit. j), lit.q) teza I și lit.s) teza a II-a din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”.
Așa cum se poate observa, în ambele cazuri se poate face recurs împotriva hotărârilor CSM.
D.Constantin