-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:18
No menu items!

Ponta vrea ca procurorii șefi să fie numiți de CSM, nu de președinte

spot_img

Ponta vrea ca procurorii șefi să fie numiți de CSM, și nu de președinte

Premierul Victor Ponta a declarat marți că pledează ca, prin modificarea Constituţiei, procurorii şefi, inclusiv procurorul general, să fie selectaţi şi numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fără implicarea ministrului justiţiei şi a șefului statului.

Potrivit primului ministru, ministrul justiţiei, ca şi preşedintele ţării, indiferent cine sunt aceştia, sunt oameni politici, iar atunci când oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de Parchete, „inevitabil apare un element politic”.

Ponta a precizat că trebuie spus foarte clar că ministrul justiţiei este om politic, care se ocupă de politici publice, de politici penale, dar nu are atribuţii în numirile de procurori. „Am mai spus un lucru: dacă facem şi luăm această decizie, o luăm pentru viitor şi o luăm la nivel clar, de principiu, pentru că altfel ajungem în situaţii ridicole, în care în 2005 spunem că ministrul justiţiei e bun să propună, în 2013 zicem că nu mai e bun să propună, în 2017 iar e bun, or lucrul ăsta nu poate să arate decât neseriozitate şi instabilitate”, a explicat Victor Ponta.

Apoi a adăugat: „Eu merg mai departe, eu pledez pentru altceva. Eu pledez pentru faptul ca, în viitor, prin modificarea Constituţiei, să spunem foarte clar că procurorii şefi, inclusiv procurorul general, sunt selectaţi şi numiţi de către CSM. Fără ministrul justiţiei, fără preşedinte. Adică nu poţi să laşi preşedintelui un drept de veto pentru că preşedintele – repet, nu personalizez, nu cel actual, nu cel viitor – este tot un om politic. Or’ dacă vorbeşte de independenţa procurorului, independenţă până la capăt, atunci, nu mai are nicio treabă nici ministrul justiţiei, nici preşedintele”.

Întrebat dacă acestă independenţă, inamovibilitate, implică faptul de a nu mai exista control ierarhic, premierul a răspuns negativ. „Aşa cum aveţi la instanţe controlul judecătoresc de la o instanţă superioară a deciziilor anterioare, sigur că, în cadrul Parchetului, procurorul şef are controlul pe infirmări sau pe confirmări de rechizitorii, însă vorbesc de controlul ierarhic de la nivelul cel mai înalt, de la Parchetul General până la Parchetele de pe lângă judecătorii. Vreau şi cred că un procuror poate să aibă toate independenţa pe care o are un judecător, poate fi soluţia cea mai bună”, a continuat Ponta.

Despre faptul că procurorului Daniel Morar îi expiră delegarea la conducerea Ministerului Public în 2 aprilie, iar procedura ar putea fi modificată până atunci, premierul a precizat că numirea magistraţilor se pune în cheia modificării Constituţiei. Victor Ponta a subliniat apoi că nu există niciun acord între președinte, premier și ministrul justiției în privința desemnării procurorului general și a șefului Direcției Naționale Anticorupție.

R.D.