În semestrul al doilea ar putea fi aplicat ori TVA general de 20%, ori TVA la alimente de 9%
Premierul Victor Ponta a afimat miercuri că taxa pe valoarea adăugată ar putea fi redusă de la jumătatea acestui an, pentru că există spațiu fiscal, în urma analizei preliminarii pentru veniturile bugetare din primul trimestru.
Decizia va fi luată în aprilie și se va stabili dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%. Ambele măsuri urmează să intre în vigoare oricum de la 1 ianuarie 2016.
Proiectul Codului Fiscal, adoptat de Guvern, prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, şi la 18%, începând cu 2018.
TVA de 9% la alimente se referă la pâine, carne, peşte, legume, fructe, lapte, ouă, animale şi păsări vii.
Proiectul Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală vor intra pe agenda Senatului de luni.
”Am dsicutat, s-a vorbit foarte mult cu foarte multe asociații profesionale și cu mediul de afaceri. Cu toții au contribuit la forma actuală. Dacă sunt lucruri de îmbunătățit în Senat și Camera Deputaților, se vor schimba și se vor adopta”, a spus Ponta.
Prin reducerea simultană a cotei standard de TVA la 20 și a TVA pentru alimente la 9%, media va fi de sub 18%, ceea ce înseamnă un nivel inferior față de media UE.
Principalele modificări din noile coduri sunt următoarele:
- Reducerea TVA;
- Scăderea contribuțiilor sociale de stat;
- Modificarea impozitării pentru microîntreprinderi;
- Eliminare impozit pe dividende;
- Scaderea cotei unice;
- Scaderea accizelor;
- Eliminare taxei pe construcții speciale;
- Un nou cadru pentru impozite și taxe locale.