-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:46
No menu items!

Ponta: Restituirile în natură se vor face, exclusiv, către proprietari. Cesionarii rămân fără profiturile grase

spot_img

Ponta: Restituirile în natură se vor face, exclusiv, către proprietari. Cesionarii rămân fără profiturile grase

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că prin noua lege a restituirilor, pentru care Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament, nu se mai restituie în natură niciunui cesionar, ci exclusiv proprietarilor și urmașilor lor. În plus, parcurile și spațiile verzi vor fi total exceptate de la restituire.

”Cesionarii nu au dreptul să mai primească în natură nimic. (…)  Un element-cheie al actualei legislaţii este combaterea fenomenului cesionarilor. Pentru aceştia se va emite un tilu de compensare, reprezentând numai suma plătită fostului proprietar (…), plus 15% din diferenţă până la valoarea imobilului revendicat. Practic, 85% din profitul obţinut de cesionari nu se mai recunoaşte şi nu se mai restituie şi sperăm ca în acest fel fenomenul să fie combătut şi interesul pentru asemenea afaceri să scadă semnificativ”, a declarat șeful Executivului.

Acesta a precizat că, pentru anumite imobile – şcoli, spitale, grădiniţe, care vor fi exclusiv proprietarilor -, reprezentanţii CEDO au fost de acord că poate fi impusă păstrarea destinaţiei imobilelor pentru zece ani.

”Pentru spaţii verzi şi parcuri se pot oferi doar măsuri compensatorii, şi nu restituire în natură. În natură se va restitui tot ceea ce este disponibil în acest moment. În plus, vom suplimenta capacitatea de restituire prin preluarea terenurilor disponibile aflate încă în fondurile publice, la ADS, la ministere”, a adăugat Ponta.

În plus, la institutele de cercetare nu mai pot fi restituite terenuri decât în momentul în care Guvernul aprobă, prin HG, că acel teren nu mai este folosit efectiv pentru activitate de cercetare. În agricultură se aplică aceeași regulă numai dacă ministerele de resort apreciază că terenul respectiv nu mai este folosit pentru activitate de cercetare şi poate fi restituit.

Suplimentar, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) va verifica în perioada următoare modul în care s-au făcut restituirile în natură, pentru a readuce în fondul public terenuri şi clădiri restituite cu încălcarea legii.

”Referitor la compensări, se vor acorda puncte de despăgubire. Nu se calculează suma efectivă, pentru că orice sumă calculată imediat intră în deficitul public şi soluţia de despăgubire prin puncte rezolvă şi această spinoasă problemă, a modului de calcul bugetar şi financiar”, a completat șeful Guvernului.

Evaluarea bunurilor în puncte se va face pe baza sistemului şi procedurii existente în acest moment la toate birourile notariale. Premierul a precizat că schema de evaluare a notarilor este o schemă legală, aprobată, aplicabilă tuturor situaţiilor, astfel că va fi îndepărtat din modul de evaluare criteriul subiectiv.

Cu aceste puncte se pot acorda terenurile din fondul de stat, în baza unei proceduri transparente, care va avea loc din 2016, pentru cei care doresc să primească despăgubiri în terenuri, şi nu despăgubiri financiare.

”Vreau să precizez foarte clar, a fost o întrebare destul de des întâlnită: în baza actualei legi nu se mai pot depune noi dosare de restituire. Deci, nu redeschidem discuţia unor noi dosare de restituire, vorbim doar de cele care s-au depus până în acest moment. Pentru cei care nu doresc restituirea în natură, se poate opta pentru despăgubiri financiare”, a punctat Ponta.

Astfel, pentru titularii titlurilor de despăgubire deja emise – cei 14.000 care n-au primit nimic din 2010 -, plăţile se vor face în interval de cinci ani, începând din 2014. Pentru cei care nu au dosarele soluţionate până în acest moment, eşalonarea plăţilor pentru acestea se va face pe şapte ani, începând cu 2017.

Cosmina Croitoru