-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:25
No menu items!

Ponta: Rectificarea bugetară este pozitivă. Teodorovici: Transporturile nu vor primi bani, nu lucrează profesionist

spot_img

 ponta teo

Proiectul de rectificare bugetară, care ar urma să fie aprobat marți de Guvern, a încins scena politică în prima parte a zilei de luni.

Premierul Victor Ponta a declarat că rectificarea bugetară este pozitivă, pentru că, în primele șase luni, încasările la buget au fost cu patru miliarde de lei în plus față de estimări.

”Toată lumea jonglează cu cifre, dar nimeni nu le înțelege. Conform Legii bugetului de stat aprobate de Parlamentul României, în consultare cu instituțiile internaționale, pe primele șase luni România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei. Adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. Pe primele șase luni, România are un plus de patru miliarde de lei. Deci, nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit. Asta înseamnă că putem să dăm toți banii pentru dublarea alocațiilor pentru copii, care nu era prevăzută în buget, pentru celelalte legi care, de asemenea, nu erau prevăzute în buget, și mă refer la diplomați, la grefieri, la personalul nedidactic. Și că tot rămânem cu bani pe care să sperăm că putem să-i cheltuim cât mai bine până la sfârșitul anului. (…) Dacă sunt mai mulți bani decât în Legea bugetului aia înseamnă rectificare pozitivă”, a afirmat premierul, înainte de ședința Biroului Permanent Național al PSD.

Ponta a mai spus că, de la Transporturi, se taie banii care erau prevăzuți ca sume de cofinanțare pentru proiecte care nu se mai fac. Principalul motiv este apropierea datei de 31 decembrie – data limită a implementării proiectelor europene din bugetul 2007-2013. ”Nu mai ai când până pe 31 decembrie, din motivele pe care le știți foarte bine, suspiciuni, anchete, investigații. (…) În fiecare an e din ce în ce mai rău, în sensul că în fiecare an sunt din ce în ce mai multe investigații și anchete și, sigur, proiecte care nu se pot continua”, a mai spus Ponta.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a afirmat că Ministerului Transporturilor nu a dovedit că poate cheltui banii şi dezamăgeşte în fiecare an, arătând lipsă de professionalism.

”Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgeşte în continuare. Cel puţin pe mine personal, care şi cunosc foarte bine acest sector, pot să spun că mă dezamăgeşte, din păcate, an de an. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocaţi, pentru că ştim foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin şi solicită bani suplimentari. (…) Le-am spus foarte clar: nici nu discutăm! Vreau să văd la zi, pe fiecare proiect în parte, dovada că voi cheltuiţi aceşti bani până la final de octombrie, când va avea loc o a doua rectificare a acestui buget! Altfel, nu alocăm suplimentar ca să creştem artificial deficitul. Pentru că altfel, ce înseamnă asta? Dacă eu dau mai departe, la Transporturi, înseamnă că domenii precum sănătatea, educaţia, investiţii sunt văduvite, pentru că trebuie să dau într-o parte unde de fapt nu se cheltuie banii”, a declarat Teodorovici, pentru Digi24.

Principalele prevederi ale proiectului:

  • Bugetul Ministerului Transporturilor se reduce cu 985 de milioane de lei, prin diminuarea prevederilor bugetare cu suma de un miliard de lei la titlul „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare’ și prin suplimentarea prevederilor bugetare cu suma de 14 milioane lei la titlul ”Rambursări de credite externe”.
  • Ministerul Finanțelor primește cele mai mari sume în urma rectificării — 712 milioane la capitolul Acțiuni Generale și 530 de milioane de lei dedicate în principal hotărârilor CEDO și despăgubirilor aferente procesului de restituire a proprietăților.
  • Ministerul de Interne primește 565,7 milioane de lei, din care principalele alocări, de 305,3 milioane de lei, vizează asigurarea drepturilor salariale, iar 253,3 milioane lei derularea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va avea în plus 305 milioane de lei, din care suma de 288 de milioane lei este alocată proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile post-aderare, iar suma de 17 milioane lei plății despăgubirilor civile.
  • La Ministerul Muncii, bugetul câștigă peste 1,22 miliarde de lei, în principal pentru plata alocațiilor de stat pentru copii majorate, a pensiilor și indemnizațiilor, concomitent cu diminuarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj cu 1,07 miliarde de lei, influența per sold fiind de plus 148,1 milioane de lei.
  • Ministerul Sănătății pierde 613,9 milioane lei, sume alocate inițial pentru echilibrarea fondului național de asigurări sociale de sănătate.
  • Guvernul ia în calcul o creștere economică de 3,3% anul acesta, în creștere de la 2,5% cât se estima la elaborarea bugetului de stat pe anul 2015.
  • Astfel, se propune majorarea, atât a veniturilor, cât și a cheltuielilor bugetului general consolidat, pe sold, cu suma de 4,46 miliarde de lei, astfel încât deficitul bugetului general consolidat să se mențină nemodificat ca valoare nominală, respectiv 13,004 miliarde de lei. Ca pondere în PIB, deficitul crește de la 1,83% la 1,86%, ca urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2015.
  • La capitolul venituri, cele mai mari creșteri sunt luate în calcul la impozitul pe profit, 810 milioane de lei, în timp ce veniturile din TVA scad cu 235 de milioane de lei. În privința cheltuielilor, cresc cele cu asistența socială, cu 1,3 miliarde de lei, și scad cele aferente programelor cu finanțare rambursabilă, cu 169 milioane de lei.
  • Veniturile bugetului de stat pe anul 2015 se majorează pe sold cu suma de 287,1 milioane de lei. Veniturile de la impozitul pe profit cresc cu 810,7 milioane de lei pe fondul majorării încasărilor realizate în primul semestru al anului 2015 și al evoluției principalilor indicatori macroeconomici, iar impozitul pe venit se majorează cu 762,4 milioane de lei pe fondul creșterii încasărilor realizate în primul semestru al anului 2015 și al evoluției principalilor indicatori macroeconomici.
  • Impozitele și taxele pe proprietate se diminuează cu 549,8 milioane de lei, iar veniturile din TVA scad cu 252,6 milioane de lei.
  • Veniturile din accize se majorează cu 268,3 milioane de lei pe fondul creșterii încasărilor realizate în primul semestru al anului 2015, iar veniturile nefiscale se majorează cu 627,2 milioane lei ca urmare a evoluției încasărilor realizate în primul semestru al anului 2015.
  • La capitolul cheltuieli ale bugetului de stat, acestea se majorează, pe sold, cu suma de 1,12 miliarde de lei, în special pe seama creșterii cheltuielilor de personal cu 594,2 milioane de lei pentru plata tranșei a III-a din titlurile executorii pentru drepturile salariale obținute în instanță, asigurarea plății integrale a drepturilor salariale stabilite pentru anul 2015.
  • De asemenea, cheltuielile cu bunuri și servicii cresc cu 56,9 milioane de lei, iar transferurile între unități ale administrației publice se diminuează pe sold cu 1,5 miliarde de lei.
  • Cheltuielile cu asistența socială cresc cu 1,3 miliarde de lei în principal pentru plata alocației de stat pentru copii majorată, asigurarea pensiilor de serviciu pentru: personalul aeronautic, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești, precum și pentru plata indemnizațiilor majorate pentru persoanele persecutate din motive politice și etnice, veterani și văduve de război. Alte cheltuieli cresc cu 556,5 milioane lei pentru hotărâri CEDO, despăgubiri aferente procesului de restituire a proprietăților și sume pentru restaurarea unităților de cult.
  • Fondurile de rezervă se majorează cu 100 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă scad cu 169 milioane de lei.