Premierul Victor Ponta susţine că el nu a fost sunat de nimeni pentru intervenţii în justiţie şi că poate astfel de intervenţii l-au vizat, „nu degeaba”, pe preşedintele Traian Băsescu, deoarece persoanele care au apelat la aceste metode ştiau probabil că şeful statului poate rezolva unele probleme.
„Vorbim aşa…Nu vrea preşedintele să-i spună ? (pe cei care au făcut intervenţii – n.r.) Să-i dea la presă. Eu sunt fost magistrat, nu dau şi nu primesc telefoane, dar preşedintele probabil…nu degeaba îl sunau pe Băsescu, că ştiau că el are puterea să intervină pe acolo, sunau şi ei la cine poate să rezolve, la mine nu au sunat, că eu nu mă bag. Dar ideea e următoarea: poate mai tace din gură domnul preşedinte cu justiţia, că tot ce spune, spune numai trăznăi !”, a afirmat Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Congresul avocaţilor, că politicul trebuie să înţeleagă că justiţia, cu cei trei piloni ai ei – judecători, procurori, avocaţi – este intangibilă din punct de vedere al traficului de influenţă.
„Sunteţi avocaţi şi cred că v-aţi săturat şi dumneavoastră auzind la televizor cui i s-au mai făcut dosare politice. Ştiţi foarte bine că în ele nu există nimic politic, eu nu ştiu un dosar care să fi fost făcut la comandă. În schimb, ştiu foarte mulţi politicieni care cred că se mai poate interveni în dosare în justiţia din România, că se mai poate interveni la un judecător sau la un procuror”, a spus Băsescu, în intervenţia sa la Congresul avocaţilor.
Preşedintele a apreciat că, „dacă avem o restanţă în evoluţia mentalităţii cuiva, această restanţă este la politicieni”.
„Ei încă mai cred că justiţia se face cu influenţă, că se rezolvă dosare cu influenţă, că se aranjează decizii ale judecătorilor cu influenţă. V-o spune un om care trăieşte pe pielea lui această intenţie de trafic de influenţă, chiar în discuţii cu preşedintele, din partea unor politicieni: ?aş vrea să aranjăm dosarul cutare, aş vrea să iasă rezoluţia cutare?. Sigur că mă uit cu jenă şi cu un sentiment pe care n-aş vrea să-l exprim în cuvinte, pentru că înseamnă că sunt politicieni care n-au înţeles nimic din ultimii 10-15 ani de când încercăm reformarea justiţiei”, a adăugat el.
R.D.