Prim-ministrul Victor Ponta s-a declarat “foarte hotărât” să convingă reprezentanții FMI, la discuțiile din luna mai, să accepte introducerea în al doilea semestru a unei cote de 9% a TVA pentru pâine, în mod experimental, până la sfârșitul anului.
”Pentru a doua jumătate a anului, de la 1 iulie până la 31 decembrie, vreau să facem un experiment la pâine – TVA-ul la pâine să-l reducem la 9% pe tot lanţul de producţie”, a afirmat Ponta, duminică seară, într-un interviu la Antena 3.
România are în derulare un acord preventiv cu FMI și UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate. Actualul acord a fost încheiat în primavara anului 2011, odată cu închiderea înțelegerii începute în 2009.
Reprezentanții FMI nu sunt de acord cu intenția Guvernului de la reduce TVA în panificație, pe ideea că fragmentarea sistemului fiscal nu ar aduce beneficii și ar crea complicații.
În schimb, Guvernul susține că reducerea TVA ar încuraja producătorii revină în economia fiscalizată și să reducă economia la negru. Pe acest principiu, Ponta susține că, prin taxarea cu 9% a mai multor producători, s-ar aduce mai mulți bani la buget decât prin aplicarea actualei cote de 24%.
”Dacă, până la sfârşitul anului (…), cu 9% o să încasăm mai mulţi bani decât cu 24% şi cu evaziune, atunci ne permitem mai departe pentru fructe, pentru legume, pentru produse bio, pentru carne, la un moment dat – găsim alte produse unde vom putea aplica acest sistem”, a mai spus Ponta.
Piața totală a pâinii din România este estimată la 1,5 miliarde de euro, din care 70% reprezintă piața neagră. Reprezentanții patronatelor din panificație au amenințat, săptămâna trecută, cu greva fiscală dacă TVA nu va fi redusă de la 24% la 9% și dacă statul nu-i va controla și sancționa pe producătorii care lucrează la negru.
Vlad Bârleanu