4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:46
No menu items!

Ponta în fața Plenului: Decideți dacă un guvern este demis prin actul unei alte puteri

spot_img

Victor Ponta le-a cerut colegilor din Camera Deputaților să decidă dacă o hotărâre politică, precum numirea unui ministru, poate fi cenzurată de către o altă putere sau de un reprezentant al acesteia

victor ponta

Victor Ponta și-a început discursul în fața Plenului care va vota pentru sau împotriva urmăririi sale penale, cu precizări legate atât de numirea lui Dan Șova ca ministru, cât și pentru ancheta în care el este acuzat de DNA de conflict de interese.

Numirea unui ministru se face, aşa cum ştiţi toţi, în baza unei propuneri a partidului pe care îl reprezintă, în cazul de faţă Șova, în baza deciziei coaliţiei, şi le mulţumesc colegilor liberali care au votat ca Șova să fie ministru, în baza votului dvs. şi a decretelor emise de Traian Băsescu. Azi dumneavoastră trebuie să decideţi dacă un procuror de caz poate să tragă la răspundere penală pe cei care iau o asemenea decizie. E un lucru important pe care îl decideţi astăzi şi trebuie să rămână ca precedent. La fel de importantă pentru un sistem democratic, un guvern al oricărei ţări democratice e învestit şi demis prin proceduri constituţionale, votul dumneavoastră, sau în urma unei moţiuni.

Victor Ponta

Ponta a reamintit colegilor din Camera Deputaților că a devenit premier printr-o moțiune împotriva guvernului mihai Răzvan Ungureanu, nu printr-un dosar al lui Ungureanu.

În decembrie 2012 am devenit premier prin votul Parlamentului, decideţi dacă păstrăm acest sistem ptentru viitoarele guverne sau dacă un guvern este demis printr-un act al unui reprezentant al altei puteri. Lucrurile sunt clare din punctul meu de vedere, arătaţi că Parlamentul, Executivul sunt puteri constituţionale care trebuie să-şi exercite atribuţiile aşa cum au fost învestite prin votul popular, care nu a legitimat o altă putere decât Parlamentul României.

Victor Ponta

În încheiere, premierul a făcut un apel pentru adoptarea unei hotărâri, în urma deciziei CCR făcută la solicitarea grupului PDL PNL, astfel încât să nu mai existe contestații la CCR, ” o contestaţie, e un gen de şmecherie de Transalpina, ca să vă spun aşa”.

Şedinţa Camera Deputaţilor în care s-a început votul asupra raportului comisiei juridice care a avizat negativ cererea DNA de începere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, are loc marţi, fiind prezenţi 288 din cei 384 de deputaţi.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului pentru conflict de interese.