Social-democrații încep să ia tot mai serios în calcul susținerea lui Victor Ponta la prezidențiale, după ultimele sondaje de partid . Conform unor surse din cadrul PSD, actualul lider a crescut mult, fiind o surpriză până și pentru baronii mai reticenți sau care i s-au opus la ultimul Congres. Spre comparație, liberalul Crin Antonescu este considerat încremenit în proiect și fără perspective. Deși este peste colegul său de alianță la capitolul încrederea românilor în politicieni, deocamdată, Ponta a anunțat în repetate rânduri că nu are gând de candidatură în 2014 și că va susține candidatura lui Antonescu la Cotroceni. „Îl vom face noi să se răzgândească”, susțin partizanii săi, amintind că, și în 2010, Ponta respingea ideea unei candidaturi împotriva lui Mircea Geoană la șefia PSD ca până la urmă să facă acest pas cu succes la Congres.
Liderii social-dmocrați devin din ce în ce mai reticenți la ideea susținerii candidaturii liberalului Crin Antonescu la alegerile prezidențiale de anul viitor. Cunoscuți pentru rezervele lor exprimate în acest sens de-a lungul timpului, ei ar prefera soluția unui Victor Ponta la Cotroceni. Potrivit surselor citate, liderii de filiale ar lovi doi iepuri dintr-o lovitură.
„Ponta se află la jumătatea drumului de consolidare a poziției sale de președinte peste PSD. A crescut mult de la cel care era în 2010. Muncește de dimineață până seara, învață ce înseamnă funcția de premier. Nu e de mirare ca românii îl consideră mai bun decât Antonescu pentru Cotroceni”, ne-au declarat aceleași surse, care susțin că liderul PNL este tot mai prost văzut în interiorul partidului, mai ales că „nu a evoluat în nimic, pare încremenit în proiect, nu vrea să învețe nici măcar o limbă străină cum trebuie și o tot ține cu naționalismul vs. Bruxelles”.
De altfel, liderii PSD din eșalonul doi sunt nemulțumiți că PSD, un partid cu potențial dublu față de cel al PNL, trebuie să țină trena liderului liberal pe drumul spre Cotroceni. Potrivit unui sondaj de uz intern, PSD ar conduce în momentul de față în preferințele electoratului cu 41%, iar PNL cu 20,5%, în timp ce Ponta este cu peste cinci procente peste cota aliatului său liberal, care ar lua doar 32%. Un alt institut de sondare al opinii publice, INSCOP Research îl dădea, în februarie, pe Ponta învingător inclusiv într-o cofruntare cu Antonescu , cu un scor de 60% la 40%.
Calculul baronilor ascunde însă și o altă miză . În cazul în care Ponta se răzgândește sau USL s-ar putea rupe, un premier devenit în 2014 președinte ar servi mai bine nevoii de independență a liderilor pesediști locali. Obișnuiți cu libertatea și influența de care s-au bucurat pe vremea conducerii lui Geoană, baronii nu se pot împăca cu stilul ferm de conducere al urmașului acestuia. Un mandat de cinci ani la Cotroceni și eventuala instalare a viitorului președinte executiv, Liviu Dragnea, la cârma partidului le-ar servi mai bine propriilor interese. Dragnea este considerat unul de-al lor, un om care a pornit din rândurile lor , ca fost șef de consiliu județean, care le știe mai bine interesele și le poate apăra și satisfice din fruntea PSD.
Victor Ponta este conștient însă de această stare de spirit, de aceea gândurile sale prezidențiale sunt pentru viitorul îndepărtat nu pentru 2014. Mai mult, pentru a demonstra cât de mult este dispus să meargă cu susținerea lui Antonescu la Cotroceni, el a anunțat recent, la Antena 3, că, dacă va fi un impediment pentru Crin Antonescu, va renunţa la fotoliul de premier.
Eu încerc pe cât posibil să nu fiu un bolovan la piciorul domnului Antonescu pentru că îmi doresc foarte tare să câştige. Dacă va fi un prim-ministru mai bun, imediat îl punem. Dacă eu o să fiu o problemă pentru candidatul nostru la prezidenţiale, imediat las pe altcineva prim-ministru”
Victor Ponta
președintele PSD
Valeriu Motoc