4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:42
No menu items!

Ponta: Cota de 16% ar putea scădea

spot_img

Premierul Victor Ponta care este și preşedinte PSD spune că USL vrea ca cea mai folosită cotă de impozitare pe viitor să fie cea actuală de 16%, dar celor cu venituri mici trebuie să li se aplice o cotă scăzută, între 8-12%.

„Cotele diferențiate în perioada 2012-2016 pentru cei cu venituri foarte mici pot scădea până la 8 și 12 la sută, însă cota principală rămâne de 16 la sută”, a declarat el înaintea şedinţei USL, în contextul pregătirilor pentru lansarea programului de guvernare al Uniunii.

Cota unică de impozitare a fost aplicată, pentru prima dată, în Estonia (1991), fiind urmată de Letonia (1994), Lituania (1994), Rusia (2001), Serbia (2003), Ucraina (2003), Slovacia (2003), Georgia (2004). Românmia a adoptat-o în 2005, după ce la putere a venit Alianța Dreptate și Adevăr, formată din Partidul Democrat și Partidul Național Liberal.

De-a lungul timpului, cota unică a stârnit controverse la nivel european pentru că menținerea cotei unice ar aduce mai puțini bani la buget,  dar și intern, sindicatele și PSD susținând că menținerea cotei unice îi favorizeaza pe cei cu venituri mari și că încurajează evaziunea.

De asemeni, Ponta a accentuat asupra faptului că va pleda pentru o cotă diferenţiată de TVA pentru alimente.  „Da, dar în proiectul de buget pe 2013, impactul bugetar al acestei măsuri trebuie prezentat foarte clar și trebuie negociat cu partenerii noștri internaționali. Conform studiilor și evaluărilor pe care noi le-am făcut, pe termen chiar scurt, adică în câteva luni, un TVA diferențiat în acea procedură în care se emită factură pe 24 la sută după care în baza acelei facturi producătorul primește înapoi 15 la sută, în primul rând va scoate la fiscalizare piața neagră a produselor agricole, în al doilea rând va încuraja producția internă și în al treilea rând va sprijini cu acei 15 la sută investițiile în agricultură”, a mai afirmat premierul.