Interesul României este să negocieze bugetul UE pentru perioada 2014-2020, a declarat preşedintele Traian Băsescu de Palatul Cotroceni. Totodată, el a atras atenţia asupra faptului că, dacă de la Bucureşti se pleacă din start cu ideea de veto, România va rămâne în afara negocierilor. Pe de altă parte, Parlamentul a adoptat o rezoluție cu privire la poziția României la Consiliul European iar Ponta e speriat că Rompuy vrea să taie 7-8 miliarde euro din banii României.
“În bugetul UE se impun unele clarificări. Discutăm de o situaţie de negociere extrem de complexă, care nu poate fi lăsată numai pentru momentul prezenţei la Bruxelles. În momentul de faţă, eu mă aflu într-un proces de corelare a poziţiilor noastre cu alte state, cu instituţii europene, în aşa fel încât să fie foarte bine înţeles punctul nostru de vedere. Spre exemplu, pentru PAC (Politica Agricolă Comună), principalul meu obiectiv e să port discuţia pe principii şi, dacă acestea sunt respectate, în urma lor vin şi cifrele corespunzătoare”, a explicat Băsescu.
De cealaltă parte, Parlamentul a adoptat cu 237 voturi ,,pentru”, o ,,abținere” și niciun vot împotrivă rezoluţia cu privire la poziţia României la Consiliul European. Textul rezoluției arată că Parlamentul României consideră că România trebuie să continue și să promoveze obținerea unor alocări importante pentru politica de coeziune și pentru cea agricolă în cadrul negocierilor privind bugetul UE pe 2014-2020.
,,Parlamentul României consideră că România trebuie să continue și să promoveze obținerea unor alocări importante pentru politica de coeziune și pentru politica agricolă comună în cadrul negocierilor pentru viitorul buget al UE 2014-2020. Parlamentul României susține propunerile formulate pentru viitorul exercițiu bugetar al UE de către președintele CE Jose Manuel Barroso, precum și de președintele PE, Martin Schulz care răspund obiectivelor urmărite de România în ceea ce privește politica de coeziune și politica agricolă comună”, scrie în rezoluție.
Ponta: Rompuy vrea să taie 7-8 miliarde euro din banii României
Propunerea formulată de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, presupune o scădere a fondurilor alocate României cuprinsă între 7-8 miliarde euro, dar şi noi condiţii care vor avea ca efect reducerea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene, a declarat premierul Victor Ponta.
El a arătat, în plenul Parlamentului, că aceste noi condiţii înseamnă reducerea nivelului de cofinanţare a proiectelor UE de la bugetul comunitar de la 85% la 75% (ceea ce ar impune costuri suplimentare în bugetul României de 6 miliarde euro), trecerea taxei pe valoarea adăugată în categoria cheltuielilor neeligibile (ceea ce presupune alte cheltuieli suplimentare din bugetul naţional de 12 miliarde euro) şi reducerea avansurilor plătite din fonduri europene de la 7% la 2%.