4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:15
No menu items!

Ponta anunță, luni, un pachet de măsuri pe energie. Ce s-ar putea afla pe lista Guvernului

spot_img

Acordul de mediu pentru interconectarea cu Bulgaria a fost publicat de Transgaz

Guvernul va anunţa, luni, un pachet de măsuri în domeniul energetic pentru sprijinirea marilor consumatori industriali, dar şi pentru populaţie, care reprezintă tot ceea ce poate face statul român în acest moment, a declarat sâmbătă, la Antena 3, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Pe lista Executivului s-ar putea afla și înființarea, în perioada următoare, a unui fond special pentru protejarea consumatorilor vulnerabili, pe care autoritățile și l-au asumat în negocierile cu finanțatorii externi încă din 2011.

”Luni, premierul Victor Ponta va anunţa un pachet de măsuri pentru domeniul energetic. În ultimele zile am lucrat împreună cu prim-ministrul, care s-a ocupat personal, cu consilieri ai premierului, cu echipa mea de la Departamentul pentru Energie, cu domnul ministru Niţă (ministrul Economiei Constantin Niţă n.r), cu Consiliul Concurenţei, cu echipa de la ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei n.r) pentru a propune o serie de soluţii care să ajute marii consumatori şi să ajute populaţia. Sunt măsuri care vor acoperi şi sectorul de energie electrică şi pe cel de gaze naturale”, a anunţat Nicolescu.

El a punctat că aceste măsuri nu contravin statutului României de stat membru al UE. Nicolescu nu a vrut să dea exemple, spunând că premierul va fi cel care va anunţa luni aceste măsuri.

”Orice studiu de propagandă sau orice acţiune în aceste zile, care ar induce ideea de instabilitate, în condiţiile în care statul va face luni tot ceea ce poate să facă în acest moment, va fi considerat un act neprietenos la adresa statului român. Şi instituţiile statului român vor răspunde într-o astfel de situaţie. Trebuie să avem stabilitate, să fim conştienţi că în vecinătatea noastră se întâmple lucruri grave”, a mai spus Nicolescu.

El a menţionat totuşi că, în acest pachet, ar putea fi inclus un nou concept de promovare a energiei regenerabile. Totodată, Nicolescu a mai arătat că, săptămâna viitoare, va lansa în dezbatere o propunere de eliminare a taxei de cogenerare pentru exportul de energie.

Guvernul a introdus, la începutul anului trecut, trei taxe speciale pentru companiile din energie: taxa pe monopolul natural care se aplică în cazul distribuitorilor și  transportatorilor de gaze și energie electrică, taxa specială de 0,5% din venituri pentru exploatarea resurselor minerale și o taxă pe veniturile suplimentare obținute de producători în urma liberalizării prețurilor.

Banii încasați din a treia taxă urmau să intre într-un fond de protejare a consumatorilor vulnerabili, categorie pe care Ministerul Muncii s-a chinuit vreme de un an și jumătate s-o definească și s-o introducă în lege, deși a beneficiat de consultanța Băncii Mondiale.

Potrivit informațiilor remise Sursa Zilei de ANAF, statul a încasat, în 2013, peste 90 de milioane de euro din cele trei taxe, însă Ministerul Muncii nu a răspuns dacă banii au fost destinați consumatorilor vulnerabili sau s-au dus spre alte cheltuieli.

Cosmina Croitoru