4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:03
No menu items!

Ponta: A treia rectificare bugetară – pozitivă. După 11 luni deficitul bugetar e de 0,2% din PIB

spot_img

Premierul a explicat că decizia Guvernului de a opera a treia rectificare bugetară are acordul Comisiei Europene și al FMI

Ponta_Guvern 2

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că cea de treia rectificare bugetară din acest an va fi una pozitivă, ca urmare a absorbției mai bune a fondurilor europene, dar și a unei colectări superioare la buget.

Avem o rectificare pozitivă în sensul în care, după 11 luni, deficitul bugetului este de 0,2% din PIB, nu de 2,2 cât aveam negociat prin Tratatul Fiscal și prin acordurile cu FMI și Comisia Europeană, pentru că avem fonduri europene în plus față de 2013 (în final, vor fi 3,4 miliarde de euro), 12 miliarde de lei încasări suplimentare la buget față de anul 2013 și creșterea economică pe care o știți foarte bine, a fost confirmată și azi de Institutul Național de Statistică.

Victor Ponta
premier

Victor Ponta a explicat că, prin rectificare, se vor plăti titlurile executorii obținute în instanță de bugetari, dar și arieratele la firmele private.

Această rectificare ne ajută să plătim hotărârile judecătorești definitive și irevocabile câștigate de profesori, de funcționari publici, de magistrați. De asemenea, este pentru prima dată când nu vom mai avea arierate la firmele private din România. (…)Alocăm în continuare, așa cum am promis, bani suplimentari pentru apărare și pentru sănătate.

Victor Ponta
premier

Ponta a mai spus că decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară are acordul Comisiei Europene și al Fondului Monetar Internațional.

N-am să înțeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal, care spun să nu plătim ceea ce avem de plătit prin hotărâri.

Victor Ponta
premier

În opinia Consiliului Fiscal, publicată pe site-ul instituției, decizia Guvernului de a opera o a treia rectificare bugetară este ilegală și reprezintă „dovada unei evidente incapacități administrative de programare și execuție a bugetului, în special a cheltuielilor de investiții”.